Senki sem tartja meg a Kölcsey Gimnáziumból kirúgott tanár óráit

Felmondott az ország egyik legismertebb tanára.

Néhány nappal a kirúgása után egy oktatáshoz kapcsolódó weboldalnál talált állást aza tanár, akit azért bocsájtottak el a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, mert részt vett a polgári engedetlenségben – írja a Szabad Európa. A matematika–kémia szakos Palya Tamás azt mondta: még nincs aláírva a szerződése a weboldalnál, amelyet egyébként tanárként maga is használt a munkája közben. Az lesz a feladata, hogy az oldal használatát megismertesse a tanárokkal.

Ez csak egy félállás lesz, mert azt tervezi, hogy vállalkozóként délutánonként diákokat tanít. Mint korábban is elmondta: a fizetése nem volt rossz tanári viszonylatban, osztályfőnökként és mestertanárként nettó 400 ezer forintot keresett. Most hasonlóra számít a félállásból, és hozzá jön majd még a magánórákból befolyó összeg.

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója, Fazekas Csaba szerint a Belső-Pesti Tankerületi Központ súlyosan megsértette a diákjaik tanuláshoz való jogát azzal, hogy azonnali hatállyal elbocsátotta az iskola öt tanárát, köztük Palya Tamást.

Palya mindkét szakját tanította, az egyik végzős osztály osztályfőnöke volt, az elmúlt években döntős diákot készített fel az Irinyi János Kémiaversenyen és a kémia OKTV-n.

Palya a Szabad Európának azt mondta: szerinte nyugodtabb lesz az élete, mert megszűnik a sok adminisztráció, de a gyerekek miatt mégis nagyon sajnálja, hogy elbocsátották. A végzős osztályától elköszönt. A tanár azt reméli, hogy a szalagavatóra és az érettségi bankettre meghívják,

„azért onnan csak nem fog kitiltani a tankerület.”

A tanár azt mondta: a kezdeti tiltakozások után a tankerület figyelmeztető levelet küldött nekik, akkor már érezték, hogy baj lehet, de azt gondolták, azért az durva lenne, ha tényleg kirúgnák őket.

Az iskolában egyelőre nem sikerült a helyére találni mást, így az óráit senki sem tartja meg.

loading...