EU-s biztos: Továbbra is marad a korrupció kockázata, meg kell vonni 7,5 milliárd eurót az Orbán-kormánytól

Két napja sztrájkolnak Székesfehérváron a magasabb bérekért. Az Arconic-Köfém székesfehérvári gyárának több mint 800 dolgozója szüntette be a munkát. 
Fotó: Ellenszel.hu

Johannes Hahn költségvetésért felelős európai biztos a Magyarországgal szemben folyó jogállamisági mechanizmus tárgyalásainak állásáról tájékoztatta a képviselőket, ám nem tudta meggyőzni őket arról, hogy az Európai Bizottság határozott őre lesz az Európai Unió forrásainak és a jogállamiságnak. Hahn üdvözölte például azt a 17 változtatási javaslatot, amit a magyar kormány eszközölt, és szerinte a magyar fél fontos elkötelezettségeket vállalt a jó irányban.

Hahn a vállalások közül kiemelte a független korrupcióellenes hatóság létrehozását, az Archnet korrupcióellenes adathálózat magyar alkalmazását, valamint a közbeszerzések és képviselői vagyonnyilatkozatok rendszerének szigorítását.

Az európai biztos szerint ezek elméletben megoldást jelenthetnek a problémákra, de kizárólag ha megfelelően alkalmazzák őket.

Hahn szerint ráadásul az eljárás ellenére a korrupció kockázata továbbra is megmarad, így a biztos még mindig támogatja 7,5 milliárd euró, azaz három EU-s operatív program költségkeretének 65 százalékának megvonását Magyarországtól. Erről elméletben az Európai Unió Tanácsa már szerdán dönthet, de amennyiben nem sikerül minősített többséggel határozatot hozniuk, legkésőbb november 19-ig meg kell születnie a döntésnek.

Az EUrologus szerint Petri Sarvamaa európai néppárti politikus aggodalmát fejezte ki, hogy amennyiben az Unió most rossz döntést hoz „nem biztos, hogy ki tudja javítani”. Sophie in ‘t Veld keményebben fogalmazott:

szerinte a mostani folyamatok azt mutatják, hogy a jogállamiság igenis alku tárgya az Európai Bizottság számára, ami megengedi, hogy Orbán csak „kozmetikai változtatásokat” tegyen.

A legerősebb kritikát Daniel Freund német képviselő fogalmazta meg. Freund nemcsak az elvonás összegét kevesellte, de szerinte a magyar kormányfő a megkötött megállapodásokat is kijátszaná.

Orbán szavaira támaszkodni, miután 12 éven át átvert bennünket, elég nevetséges

– mondta a politikus. Szerinte, mivel a magyar államigazgatás rendszerét Orbán kontrollálja, erősen kérdéses, hogy megfelelően funkcionálnak majd az újonnan létrehozott korrupcióellenes szervek.

loading...