Összeomlottak az orosz védvonalak Ukrajnában

Fotó: Ellenszel.hu
A hétvégén visszafoglalták az ukrán fegyveres erők a stratégiai fontosságú Liman várost, melyet az orosz haderő elsődleges észak-donyeci hídfőállásként használt azóta, hogy Izjum ismét ukrán kézre került. Az áttörés után keleti és északkeleti irányba is elindultak az ukrán fegyveres erők, ráadásul az Oszkol folyótól keletre is jelentős offenzíva indult. Nagyon úgy tűnik, egy hónap után délen, Herszon térségében is áttörtek az ukránok az orosz védvonalakon, északi irányból. Mindez nem túl jó hír az orosz vezetésnek, amely a múlt héten annektálta azokat a megyéket, melyek területéből napról napra kevesebbet ellenőriznek az orosz fegyveres erők.

A Portfolio friss összefoglalója

A múlt hét végén az ukrán fegyveres erők szinte teljesen bekerítették Limant, mire az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy nem adják fel a várost, hanem jelentős mennyiségű erősítést csoportosítanak a terület védelmére. Egy nappal a nyilatkozat után azonban Limanban teljesen összeomlottak a védvonalak, az ukrán támadást túlélő orosz csapatok kivonultak a településről. Vasárnapra az ukránok felszabadították a települést.

Liman eleste a legnagyobb érvágás az orosz csapatoknak Izjum elvesztése óta, hiszen a stratégiai fontosságú város fontos hídfőállás volt a donbaszi műveletek északi irányból való támogatására és egyszerre regionális vasúti csomópontként is szolgált. Nem mellesleg a város a múlt héten hivatalosan is annektált Donyec megyében van, melyet Oroszország most már saját területének tekint.

Az ukrán fegyveres erők az Oszkol (Oszkil) folyó térségében is folyamatosan törnek előre, mióta Kupjanszk várost felszabadították. A folyó keleti partszakaszának felszabadítása mellett a következő cél jó eséllyel Szvatove város lesz, melyet nyugati irányból Kupjanszk, déli irányból Liman felől terveznek közrefogni.

Úgy tűnik, egy hónapnyi heves harc után megtörték az ukránok az orosz védvonalakat Ukrajna déli részében is. A Rybar, az egyik legnépszerűbb orosz háborús Telegram-csatorna is elismerte, hogy az ukránok Krivoj Rog térségében visszafoglalták Zolotaja Balkát, Sevcsenkovát és Ljubimovkát.

Az ukránok folyamatosan nyomulnak előre a Dnyeper folyó mentén, déli irányba, Herszon város felé. Más orosz háborús oldalak arról írnak, hogy több orosz védvonal is van még Herszon térségében, tehát továbbra sem lesz sétagalopp az ukrán fegyveres erőknek a térségben folytatott offenzíva. A Rybar elemzői szerint mindenesetre az ukránok jelentős túlerőben vannak már a térségben.

loading...