Oroszországon nevet a világ: Putyin az Európai Bírósághoz fordul, hogy oldják fel a szankciókat

Kép forrása: AFP

Az orosz Országos Elszámolási Értéktár (NSD) hétfőn követelte, hogy az Európai Unió ismerje el a vele szemben bevezetett szankciókat jogellenesnek, és fizesse meg a felmerült jogi költségeket – írta meg a Reuters.

Az EU június elején pénzügyi szankciókat vezetett be az NSD ellen is, amely intézetet Oroszország Moszkva eurókötvényeinek kiszolgálására akart felhasználni, miután februárban megindította az invázióját Ukrajna ellen. Az NSD első keresetét még augusztus 12-én nyújtotta be a luxembourgi Európai Bírósághoz, de további részleteket nem közölt.

A hétfői beadványok alapján az NSD azt követeli az Európai Bíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül az Ukrajnában zajló háború miatt bevezetett szankciókat és kötelezze a 27 tagállam kormányait tömörítő Európai Unió Tanácsát a költségek viselésére.

Az NSD-vel szembeni uniós szankciók, hasonlóan más pénzügyi szankciókhoz, Oroszország globális pénzügyi infrastruktúrához való hozzáférésének korlátozását célozták meg. Ezek az intézkedések a háború kezdete óta számos orosz befektető hozzáférését akadályozták meg az Oroszországon kívüli joghatóságoknál tartott értékpapírokhoz.

Az NSD beadványa szerint azonban ezeket a szankciókat megalapozatlan állítások alapján szabták ki, és az Unió Tanácsa azóta sem teljesítette a szükséges bizonyítási szintet, ezért a szankciók jogszerűtlenek.

loading...