Uniós tisztviselők: Hiába küldték Brüsszelbe mosolyogni Varga Juditot, ez édeskevés

Új feladatot kapott Varga Judit, emelkedik a fizetése
Kép forrása: Varga Judit/Facebook

Az Európai Bizottság további intézkedéseket vár Magyarországtól a korrupcióellenes biztosítékok megerősítése terén, mielőtt beleegyezne az uniós források felszabadításába – értesült a Reuters uniós forrásokból.

Az brit hírügynökség egyik forrása „mosolyoffenzívának” nevezte Orbánék a források lehívására irányuló erőfeszítéseit, ugyanakkor arról tájékozatott, hogy az uniós tisztviselők és Varga Judit magyar igazságügyi miniszter múlt heti tárgyalásain nem volt áttörés. Egy másik uniós tisztviselő szerint Magyarország javaslatai jó irányba mutatnak, de a végrehajtás a kulcskérdés.

Varga múlt szerdai és csütörtöki brüsszeli tárgyalásait megelőzően a kormány bejelentette, hogy létrehoz egy korrupcióellenes hatóságot és egy munkacsoportot, amely felügyeli az európai uniós pénzek elköltését. Az Európai Bizottság a találkozók után közölte, hogy megfontolja Budapest javaslatait.

Az Eurologus a napokban arról írt, hogy szeptember 21-én fogadja el az Európai Bizottság a saját álláspontját, amelyet azonnal el is küldenek a magyar kormánynak. Információik szerint arra nincs esély, hogy az eljárást lezárja a brüsszeli testület, tekintettel arra, hogy a magyar vállalások egyelőre nem elfogadott jogszabályok – márpedig az említett időpontig nem ülésezik a parlament.

A kormány a napokban elfogadott ugyan több kormányhatározatot, amelyekben nyíltan az uniós kritikákra válaszolva tesznek ígéretet a korrupcióellenes intézményrendszer megerősítésére – például egy független korrupcióellenes tanács létrehozásával –, ezekben azonban szeptember 21-nél későbbi dátumok szerepelnek. Vagyis az Eurologus szerint az eljárás addig folytatódni fog, és várhatóan szankciókra is javaslatot tesznek, amíg a törvények hatályba nem lépnek.

loading...