Varga Judit házhoz ment a pofonért: az unió igazságügyi biztosa elmondta neki, miért nincs lóvé Magyarországnak

Kép forrása: Varga Judit/Facebook

Brüsszeli tárgyalásai alatt az unió igazságügyi biztosa arra kérte Varga Juditot, hogy Magyarország mérlegelje a csatlakozást az Európai Ügyészséghez – írja saját információja alapján az Euronews.

Szerdán találkozott Brüsszelben Varga Judit igazságügyi miniszter Didier Reynders igazságügyi biztossal. A megbeszélés a magyar fél kérésére történt. Az Euronews forrása szerint a felek megvitatták az uniós költségvetéshez kapcsolódó feltételrendszert és a magyarországi jogállamiság helyzetét.

Varga Judit beszámolt azokról a tervezett jogorvoslati lépésekről, amelyekkel a jogállamisági eljárás körüli vitát rendeznék. Mint ismert, két hete a magyar kormány levélben tett javaslatokat az Európai Bizottságnak arra, hogyan biztosítanák a korrupció elleni harcot és az uniós források védelmét Magyarországon. A kormány ebben az ügyben tíz jogszabály módosítására készül.

Saját maguk ellenőriznék a korrupciójukat, de az igazságügyi biztosnak ez nem igazán tetszik

Varga Judit és a biztos között szó esett az uniós jogállamisági jelentés Magyarországgal foglalkozó részéről.

Végül Didier Reynders ismét arra kérte Varga Juditot, hogy mérlegelje Magyarország részvételét az Európai Ügyészségben.

Ezt a kérést Reynders egyébként már tavaly is elmondta, a kormány azonban elutasította azt. Tavaly nyáron Varga Judit erről azt a kamut akarta beadni a magyaroknak, hogy az Európai Ügyészséghez való csatlakozás szuverenitási kérdés, az intézmény felállításával Brüsszel még több hatalmat szeretne biztosítani magának a tagállamok kárára.

A valóság ezzel szembemn az, hogy az Európai Ügyészség nem haveri alapon dönt arról, hogy ki korrupt és ki nem. A Fidesz számára ez megengedhetetlen, hiszen az egész kormány korrupcióra épül. Varga Judit házhoz ment a pofonért, pedig ő kezdeményezte a találkozót. Az EU azonban nem veszi be, hogy a Fidesz majd házilag felszámolja a korrupciót…

loading...