Hivatalos: Orbán Viktor előállt az eddigi legnagyobb szemfényvesztő hazugságával

Orbán ma
Kép forrása: MTI

A hétfő éjjel megjelent Magyar Közlönyből derült ki, hogy

a kormány létrehozna egy olyan „független” hatóságot, ami az európai uniós források felhasználását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működne.

Az erről szóló kormányhatározat szerint a kormány „Magyarországgal szemben megindított eljárás keretében hozott korrekciós intézkedésként egyetért egy olyan független hatóság létrehozásával, amely általános rálátással rendelkezik, és

beavatkozik azokban az esetekben, ahol a hatóság álláspontja szerint a feladat és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra”.

Ennek érdekében a kormány szeptember 30-ig javaslatot tesz az országgyűlésnak a hatóság – 2022. november 21. napja előtti – létrehozásához és működéséhez szükséges, a hatóság függetlenségét garantáló törvény elfogadására.

Ezzel a rendelettel a kormány most kötelezettséget vállalt egy új Korrupcióellenes Munkacsoport 2022. december 1-jéig történő létrehozására úgy, hogy abban kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt, és annak működéséhez most létrehozandó korrupcióellenes hatóság nyújt adminisztratív támogatást.

Az új korrupcióellenes hatóság létrehozásáról szóló tervezetet Varga Juditnak, Pintér Sándornak, Rogán Antalnak, Gulyás Gergelynek, Varga Mihálynak és Navracsics Tibornak kell előkészíteniük „az Európai Bizottsággal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) és más hazai és nemzetközi szervezetekkel konzultálva, a nemzetközi standardoknak megfelelően és a jó gyakorlatokat felhasználva”.

Orbán Viktor még mindig nem fogta fel:

ha pénzt akar látni az EU-tól, akkor lépjen be az Európai Ügyészségbe. Ez az ország érdeke, ezt akarják az emberek.

loading...