Ez az igazán ütős válasz a Horthy-szoborra: Dr. Oláh Lajos (DK) holokauszt-túlélőket hívott meg a parlamentbe

A mai napon Dr. Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője hat holokauszt-túlélőt hívott meg a parlamentbe, akik szívszorító történeteket meséltek, és aggályaiknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy az országházban Horthy-szobrot avathattak.

„Sommer Katalin, dr. Nagy Ernőné, Jávor Béláné, Kádár Zsuzsanna, Simon Tiborné és Sólyom Olga megosztották velem saját történetüket, saját sorsukról meséltek” – írja közösségi oldalán Dr. Oláh Lajos.

A képviselő hozzátette:

„Volt, aki arról beszélt, hogy vitték el a Duna-partra és hogy mentette meg őt Raoul Wallenberg svéd diplomata, miközben társait a Dunába lőtték. Volt, aki arról, hogy az iskolában a játszótéren, miként tiltották el tőle, mint zsidó gyerektől a vele egykorú gyermeket. De volt olyan is, aki a vidéki zsidóság képviselőjeként elmondta, hogy rajta és egy rokonán kívül senki sem maradt életben, több mint 50 családtagját mészárolták le.

A vendégek elmondták nagyon szomorúak, rettenetesen dühösek és nem akarják elhinni, hogy mindannyiunk házában, a magyar Országházban valaki Horthy-szobrot állíthat.

Hangsúlyoztam, van egy másik Magyarország, amelyik érti, hogy náci kollaboráns szobrát nem tesszük ki a Parlamentben. Csak remélni tudom, hogy a holokauszt-túlélőinek történetei szembesítik a Fideszt, hogy nem lehet csendben maradni, hogy lépniük kell és megértik, hogy a Horthy által végig vitt faji diszkrimináció nemzetellenes és emberellenes” – zárja sorait a képviselő.

loading...