Ti meg hol a bús fenében vagytok? Miért kezdődhetett el az iskola? – Nyílt levél a pedagógus-szakszervezeteknek

Két napja sztrájkolnak Székesfehérváron a magasabb bérekért. Az Arconic-Köfém székesfehérvári gyárának több mint 800 dolgozója szüntette be a munkát. 
Fotó: Ellenszel.hu

Tisztelt Pedagógus-szakszervezetek!

Örömömre szolgál, hogy láthattam a videótokat a mai polgári engedetlenségi akcióról, amelyen a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai és diákjai vettek részt. Ti a Facebook-oldalatokon ezt közvetítettétek. Remek. Na de mégis milyen módon akarjátok érvényesíteni a pedagógusok érdekeit, ha ezt központilag nem szervezitek meg?

„Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja szerint Maruzsa Zoltán azt mondta: bízik abban, hogy meg tudnak állapodni a szakszervezetekkel, de egyelőre nincs fejlemény. Nagy Erzsébet a Telexnek azt írta:

a probléma az, hogy a kormányzatban szándék sincs a béremelésre. Emiatt már több iskolában szeptember 1-től kezdődik a sztrájk, de lesz, aki most is a polgári engedetlenséget választja.

A Tanítanék Mozgalom korábban azt ígérte: ha szeptember 2-ig nem kapnak érdemi ajánlatot a kormánytól, a tanév második hetétől újra polgári engedetlenségi akciók lehetnek az iskolákban.”

Komolyan Maruzsával tárgyaltok, és tőle várjátok a megoldást? Attól az embertől, aki szerint a polgári engedetlenség rossz példát mutat a diákoknak, akiknek még nincs önálló kialakult értékrendjük? Ettől várjátok a megoldást arra, hogy a tanárok és a diákok követelései teljesüljenek?

Ebben a rendszerben ez nem így működik. Úgy teszünk, mintha nem tudnánk ezt 12 éve. Ha valamit eldönt a kormány, lehet jogszerű sztrájkba kezdeni, vagy tárgyalgatni ezzel-azzal a bohóccal, meddő próbálkozás minden.

Hol a búsban vagytok, szakszervezetek? Miért hagytátok, hogy elkezdődjön a tanév? Miért nem fogjátok össze a tanárokat, hogy kimenjen mindenki, és addig ne kezdődjön az oktatás, amíg a követelések nem teljesülnek?

A sztrájkjoguk visszaállítása, a 45 százalékos azonnali béremelés, a maximum heti 22 óraszám, és minden olyan követelés, amit régóta kérnek a tanárok és a diákok, csak így teljesülhet. Valódi érdekvédelem mentén. Kérlek, legyetek tökösek, és ne tegyetek úgy, mintha ez a rendszer demokratikusan működne!

Számítunk rátok!

Jabronka Richárd
Ellenszel.hu

loading...