Fokozódik a feszültség: Tajvan beváltotta fenyegetését, és lelőttek egy kínai drónt

Fotó: Ellenszel.hu

A tajvani hadsereg csütörtökön először lőtt le egy azonosítatlan civil drónt, amely a kínai partoknál lévő kis sziget, Shihyu (Oroszlán-sziget) közelében hatolt be a légterébe, miután a kormány kemény fellépést ígért az ilyen behatolások ellen – írja a 444.

Peking a múlt hónap eleje óta hadgyakorlatokat tart a sziget körül, válaszul Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének tajpeji látogatására. A tajvani kormány kijelentette, hogy nem fogja provokálni vagy fokozni a feszültséget, de az utóbbi időben különösen feldühítette, hogy kínai drónok többször is a Tajvan által ellenőrzött, Kína partjaihoz közeli szigetek körül ólálkodnak.

Az Oroszlán-sziget a Csinmen-szigetcsoport tagjaként nagyon közel van Kína partjaihoz. Hsziamen és Kvanzhou városokkal szemben, a szárazföldtől mindössze 3-4 kilométerre található.

A szigetcsoport védelmi parancsnoksága közölte, hogy a drón nem sokkal dél után lépett be az Oroszlán-sziget feletti korlátozott légtérbe. A szigeten lévő csapatok megpróbálták elriasztani, de eredménytelenül, ezért lelőtték, a maradványok pedig a tengerben landoltak.

Tajvan először kedden adott le figyelmeztető lövéseket egy drónra, nem sokkal azután, hogy Tsai Ing-wen elnök utasította a hadsereget, hogy tegyen „határozott ellenlépéseket” az általa kínai provokációknak nevezett berepülésekkel szemben.

A kínai külügyminisztérium hétfőn elutasította Tajvan drónokkal kapcsolatos panaszait, szerintük „nincs miért felháborodni”.

loading...