Sebészi pontossággal szedte ízekre Vásárhelyi Mária a Momentum új elnökének érdekesre sikerült eszmefuttatását

Vásárhelyi Mária: Lehet hogy mégis megélem az Orbán-rendszer végét?

Vásárhelyi Mária szociológus hosszasan fejtegette legfrissebb írásában, hogy miért fűzött nagy reményeket a Momentumhoz, majd hogyan foszlottak szerte ezek a remények.

Bejegyzését változtatás nélkül közöljük:

„Én tényleg őszintén drukkolok, hogy szülessen egy olyan ellenzéki párt, amely a fiatal generációk számára elfogadható, vonzó alternatívát jelent a jelenlegi hatalommal szemben, amelyben megbíznak és a sajátjuknak érzik. Ez lehetett volna a Momentum, de mégsem lett. Vannak közöttük nagyon tehetséges, okos, ambiciózus  fiatalok, de valahogy mégsem jött össze.

Az a hitvallás pedig, amit  a párt új elnöke ma tett közzé, egyszerűen kétségbeejtő. Nemcsak azért mert gondolatilag teljesen üres és félrevezető, hanem főleg azért, mert ugyanolyan meghamisítása a történelemnek, mint a jelenlegi pártállam történelemről alkotott hagymázas, hazug, rém-víziója. Aki ezt a gondolatsort leírja az tényleg nem ért semmit sem a múltból, sem a jelenből. 

Micsoda hazug, elképesztő állítás az, hogy a liberálisok tönkretették a „nemzet” szót, mert „soha nem értették a magyar néplelket”. Vajon kire gondolt?

Jászi Oszkárra, a Galilei-kör tagjaira, Szerb Antalra, Szabó Ervinre esetleg a Demokratikus Ellenzékre? Először is szögezzük le, hogy ez lényegében szimpla zsidózás, akkor is, ha a szerzője nem annak szánta és nem is antiszemita. Az „urbánus” szó ebben az összefüggésben mindig is zsidót jelentett és ma is azt jelent. Az az állítás pedig, hogy a liberálisok (ld. urbánusok) nem képesek a magyar néplelket megérteni egy antiszemita toposz.

Szívesen felhívnám a szerző figyelmét, hogy a Kádár-korszak hosszú évtizedei alatt az általa urbánusnak nevezett 56-os Nagy Imre körül szerveződő értelmiség ill. a Demokratikus Ellenzék voltak kizárólag azok a közösségek, amelyek saját életüket, szabadságukat, egzisztenciájukat kockáztat szembe szálltak a diktatúrával, amelyben a magyar nép sínylődött. Vajon ki nem értette a néplelket, Solt Ottilia, Havas Gábor, Iványi Gábor, Demszky Gábor, Rajk László és a többiek? És vajon hol szunnyadtak azokban az években a nemzet lelkét értő népiesek? Tudjuk; alámerültek.  

És micsoda képtelenség összemosni az elmúlt 32 év politikai „elitjét”, egy kalap alá venni Göncz Árpádot, Szabó Miklóst, Pető Ivánt, Iványi Gábort, Vitányi Ivánt és a mai fideszes sisere hadat? És hogyan lehet ugyanabba a fiókba helyezni, a 20 évig jól-rosszul működő demokráciát és a 2010 óta folyamatosan kiépülő új típusú diktatúrát. Vajon Bokros Lajos, Békesi László, Surányi György azért vállalták a gazdaság kirángatását a válságból és az ezzel járó rendkívüli népszerűtlenséget, mert nem volt fontos nekik a nemzet? Nem, csakis és kizárólag azért vállalták, mert fontos volt számukra a nemzet boldogulása. Nem vitatom, hogy 2010 előtt is nagyon sok hibával működtek a különböző kormányok, de alapvetően demokratikus, liberális (szabadságelvű) kormányok voltak, nem roncsolták a demokratikus intézményeket, ha időnként valóban illetéktelenül megpróbáltak is beleavatkozni a független intézményrendszer működésébe. Ezeket a törekvéseket azonban rendre kiderítette a sajtó és lebuktak, gyakran meg is kellett hátrálniuk. 

Napjainkban már egyáltalán nem léteznek független, demokratikus intézmények, minden pozíciót elfoglaltak a pártállam katonái, a szakmai szempontokat pedig rendre felülírják a politikai szempontok. Az állami intézmények alkalmazottai rettegnek, teljesen ki vannak szolgáltatva a hatalomnak. Nem hiszem, hogy 2010 előtt találkozott olyanokkal, akiknek rettegniük kellett a korábban megszerzett tulajdonukért, azért hogy egy rossz mondat miatt elveszítik az egzisztenciájukat, amiatt, hogy a hatalom kisemmizi, tönkreteszi csak azért, mert mást gondol, mást mond a világról, mint amit a hatalom elvár tőle. Vagy csak van valamije, amire a hatalom szemet vetett.

Orbán Viktornak nem az volt a nagy álma, hogy létrehoz egy új elitet, hanem az, hogy felépít egy újfasiszta államot és ez mára nagyjából sikerült is neki. Itt nincs új elit, itt kegyencek vannak, akiknek a sorsa kizárólag egyetlen ember, Orbán Viktor kezében van. Akiről tudják, hogyha bármelyik pillanatban elvágja a cérnát, amelyet a kezében tart, akkor végük van. És azt is tudják, hogyha nem paroláznak, akkor elvágja. Itt mindenről és mindenkiről egyetlen ember dönt; a miniszterelnök, akinek nem álmai, hanem hagymázas, az országot tönkre tevő víziói vannak. 

És miféle tudatlanság Széchenyit és Teleki Pált ugyanazon a lapon emlegetni, mint olyanokat, akik esetében a nemzet érdeke felülírta egyéni vágyaikat és emiatt öngyilkosok lettek?? Teleki Pál az első zsidótörvény beterjesztője azért lett öngyilkos, mert úriember volt, a szó hagyományos értelmében, és képtelen volt feldolgozni a magyar kormány szószegését, valamint pontosan látta, hogy milyen jövő vár Magyarországra, de ezt a jövőt konkrétan ő készítette elő.      

Fogalmam sincs, hogy miért esett Gelencsér Ferencre a Momentum tagságának választása, de hogy nagyon nagyot tévedtek, abban biztos vagyok.”

loading...