„Természetesen ma nem lesz semmilyen több ezres gazdatüntetés”

Természetesen ma nem lesz semmilyen több ezres gazdatüntetés, természetesen a propagandagépezet ezen hangosan fog  örömködni. És természetesen nem azért nem lesz gazdatüntetés, mert mindennel meg vannak elégedve a gazdák. Nyilvánvalóan nem a rendőrség tiltása sem az ok, mert akkor legalább addig eljönnének, amíg lehet. Valójában három oka van annak, hogy csodálkoznék, ha  akár néhány traktornál több megpróbálna Budapestre “behatolni” – írja a Facebookon Hadházy Ákos.

1, A mostani “hatalmas gazdatüntetés” szervezője egy politikai szélhámos (ez önmagában még nem lenne feltétlenül elég indok, hiszen Jakab István is az). 

2, A “klasszikus” kis és közepes gazdálkodók száma ma már töredéke a korábbiaknak. Az elmúlt évtizedek elhibázott, bűnös politikájának köszönhetően helyettük van néhány több tízezer hektár fölött diszponáló földesúr (közülük a gázszerelőn keresztül közvetve maga a miniszterelenök, akinek a föld vagyona egyedülálló a magyar történelemben) és falvanként néhány néhány száz hektáros nagygazda és persze az egészen összezsugorodott kistermelői réteg.Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne közöttük jogos elégedetlenség, (most különösen az aszály által leginkább sújtott területeken – ők joggal hiányolnák pl., hogy a kormány imádkozáson kívül semmit nem tett az elmúlt évtizedben a károk megelőzésére, az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére.) 

3, A harmadik okot kell legjobban érteni, ez pedig az (elsősorban EU-s.) támogatások elosztásának tipikusan fideszes módja. Azokat ugyanis úgy állították össze, hogy többségük NEM JÁR, hanem PÁLYÁZNI KELL, ahol a pályázatok elbírálása ugye a kormányhivataltól függ, sokszor a szokásos szubjektív pontozásokkal. A gazda pedig dönthet, hogy tüntetni megy, vagy a milliós géptámogatást, vagy legalább csak az agrár-környezetgazdálkodási támogatást szeretné megkapni- utóbbi a földalapú, automatikus támogatáson felül járó nem hatalmas nagy pénz. De szintén nem jár, hanem pályázni kell rá – így zsarolja a kormány az EU-s pénzekkel a gazdákat. Ez nyilván nem lesz örökre sikeres zsarolás, de eddig működött.

loading...