Ez elviselhetetlen: Orosz barátaink miatt újabb brutális rezsiemelést kaphatnak a nyakukba a magyarok Orbántól januárban

Fordulat előtt állunk: jönnie kell a magyar eurónak
Fotó: Ellenszel.hu

Olyan elképesztően magas gázárat nyögtek be váratlanul az oroszok, ami a magyar rezsicsökkentés új szabályait is felboríthatja hamarosan.

A Portfolio a Reuters alapján azt írja, hogy egészen elképesztő gázárat mondott be ma a téli hónapokra a Gazprom, hiszen gyakorlatilag azt vázolta, hogy további legalább 60%-os áremelkedés várható.

Ha ez bekövetkezne, az azt jelentené, hogy egy köbméter gáz tőzsdei ára a mostani 950 forint körülről 1600 forint fölé ugrana, így komolyan felvetődne az a kérdés is, hogy mi lesz a magyar rezsicsökkentés frissen bejelentett szabályaival. Most ugyanis úgy néz ki a helyzet, hogy az átlagfogyasztás feletti részre köbméterenként augusztustól 732,4 forintot, októbertől 752,5 forintot kell fizetnie a lakosságnak „piaci” árként, a januártól érvényes árakról még nincs döntés, de közben a Gazprom az idei számoktól közel 1000 forinttal magasabb tényleges piaci árat vetített előre.

A gázszállítások radikális visszafogásának hatására június közepétől, a 80-90 euró/MWh körüli tartományból kezdtek el újra emelkedni az európai tőzsdei gázárak. Az utóbbi napok emelkedésével már a 220 euró feletti tartományba jutottunk, noha egy éve még 50 euró alatt jártunk. A mostani tőzsdei gázár nagyjából 2400 eurós, közel 2500 dolláros, árszintet jelent 1000 köbméterenként, ami a Gazprom mai közleménye szempontjából fontos adat.

A Gazprom ugyanis azt is beleírta a mai közleménybe, hogy

Az európai spot gázárak elérték a 2500 dollárt. A konzervatív becslések szerint, ha ezek a tendenciák fennmaradnak, az árak meg fogják haladni a 4 ezer dollárt 1000 köbméterenként ezen a télen.

Így a Gazprom gyakorlatilag azt vázolta, hogy az európai gázexportja (további) visszafogásával télre legalább 60%-os további gázár emelkedést fog elérni. Érdemes megjegyezni, hogy a korábbi orosz gázpiaci „jóslatok”, például Dmitrij Medvegyev volt orosz elnöknek a háború kitörése előtti extrém gázár „jóslata” abszolút valósággá vált rá néhány hétre.

Rezsicsökkentés

A Gazprom jelzésének nagyon komoly negatív következménye is lehet a magyar rezsicsökkentés új szabályaira a gazdasági portál szerint: Ha ugyanis tényleg jelentősen tovább emelkednének a tőzsdei gázárak télre és ha ezzzel együtt a magyar állam gázbeszerzési költségei emelkednének, akkor ez óriási pluszterhet jelentene az államnak. Ennek az az egyszerű oka, hogy a rezsicsökkentés keretében 102 forintért adja el a lakosságnak a gáz köbméterét, míg az oroszok ma azt vázolták, hogy 1600-1700 forint körüli gázár is jöhet télen. Azt pedig már számos adatból tudjuk, hogy a magyar állam lényegében a holland tőzsdei (TTF) árhoz igazodva veszi az oroszoktól a gázt és egy minapi közlemény is azt hangsúlyozta, hogy az ár a mostani helyzetben másodlagos, az a lényeg, hogy kapjunk elég gázt.

Az eddig bejelentett szabályok alapján most augusztusban és szeptemberben 732,4 forintot kell fizetnie az átlagfogyasztás feletti részre a magyar háztartásoknak, aztán ez októberben, novemberben és decemberben 752,5 forintra emelkedik.

Az ezt követő hónapokra érvényes lakossági „piaci” ár még nem ismert, azt az Energiahivatal majd karácsony körül állapítja meg, nyilván figyelembe véve az akkori piaci helyzetet.

Ha tényleg a Gazprom által jelzett gázár pályán haladunk, az bizony nagyon rosszat vetít előre a magyar háztartások pénztárcájára nézve. De nemcsak a gázfogyasztók pénztárcájára nézve, hanem az áramfogyasztókéra nézve is, hiszen a gázárak az áramárakat is az égbe küldték már eddig is, így mindez nemcsak a gáz-, hanem az árampiaci rezsicsökkentés új szabályait is felboríthatja.

loading...