Százezrek látták a Friderikusz-adást, amiben Magyarország egykori pénzügyminisztere beszél az ország helyzetéről

Kép forrása: MTI

Békesi László közgazdász professzor volt a Friderikusz Podcast legutóbbi vendége, miután nagy nézettséget produkált a 2014-es interjúja, aminek több gazdaságpolitikai következtetése is beigazolódott. Az egykori pénzügyminiszter hosszan beszélt a katázásról, a rezsicsökkentésről, az Orbán-kormány gazdaságpolitikájáról és az orosz-ukrán háborúról is.

Békesi szerint az ársapkát nyilvánvalóan nem lehet már fenntartani. Először szeptemberben fognak szembesülni az emberek a rezsinöveléssel, a gázfogyasztás szinte elviselhetetlen terheket fog jelenteni.

A kormány a választásokra készülve példátlan költekezéssel, fél év alatt 1500 milliárd forintos állami többletkiadással vásárolta meg a szavazókat, hogy elkerülje a bukással együtt járó jogi és morális következményeket

– mondta.

Orbánék – a jegybank fedezetlenpénz-kibocsátásával – felturbózták a gazdaság növekedését, elképesztő méretű vásárlóerőt zúdítottak a gazdaságra a kedvező nemzetközi környezetben, nem számolva azzal, hogy a növekvő kereslet bele fog ütközni a szűkös kínálatba.

Az infláció megállítására hozott kormányzati intézkedések növelik az inflációs nyomást, az üzletek a hat alapvető élelmiszer árstopja miatti veszteséget a több ezer másik élelmiszeren behajtják. Békesi szerint ordas hazugság, hogy ezekkel az intézkedésekkel képesek megvédeni a magyar családokat és gazdaságokat.

Az államnak előnyös lehet az infláció, hiszen növekednek az állam bevételei, ilyen nehéz és elhibázott gazdaságpolitika után az állam egyik eszköze a tudatosan fent tartott infláció.

Békesi szerint azért kellett a katázást  ilyen gyorsan megszüntetni, hogy Orbánék – a hitelességük helyreállításának érdekében – el tudják hitetni a külföldi befektetőkkel, hogy véget vetnek a felelőtlen költekezésnek, elkezdik a gazdaságot stabilizálni, és ennek érdekében még népszerűtlen intézkedéseket is hajlandó hozni.

A rezsicsökkentés részbeni eltörlése is a hitelezőknek szimpatikus lépés lehet. Ugyanakkor szerinte az eddigi katázókat arra kényszerítik, hogy máshova menjenek vagy megalkudjanak a rendszerrel.

Ettől még senki sem fogja gondolni, hogy a magyar gazdaság problémái megoldódnának, de az egész orbáni gazdaságpolitika lényege, hogy kifelé próbáljuk elhitetni azt, ami a valóságban nem igaz – véli Békesi, aki szerint a presztízs- és nagyberuházásokhoz – amik lopakodva egy olimpia megrendezését teszik lehetővé – nem nyúl hozzá a kormány.

Nyilván nem igaz, hogy csak a háztartások negyedét fogja a magasabb rezsi érinteni, és egy átlagjövedelmű családnak egy havi több 100 ezer forintos költségnövekedéssel nem lehet mit kezdeni – mondja az egykori pénzügyminiszter, aki szerint emiatt már utcára is vonulhatnak majd az emberek.

Békesi arra tippel, hogy amikor kiderül, hogy több embert érint a rezsinövelés, azt fogják mondani, hogy meghallgatták az embereket, és ezért hajlandók megemelni a fogyasztási számokat, így mondjuk novembertől már 20 százalékkal magasabb lesz az átlagfogyasztás, erre mondhatják, hogy megint ők azok, akik megmentik a magyar embereket. A kormány a saját hülyeségétől védi meg majd az embereket, és majd a megmentő szerepében tetszeleg.

Orbán arról beszél, hogy a világ igazságtalan volt, mi mindig többet adtunk, mint amennyit kaptunk, a világ adós nekünk, és ezt be fogjuk hajtani – Békesi szerint Orbán minden egyes gondolatával minden felelősséget másokra hárít.

Egyedül megyünk szembe a forgalommal az autópályán, olyan iszonyú csapdában vergődik az ország, amiből nincs kilábalás – mondja Békesi, aki szerint az elmúlt 10 évben kb. 600 ezer munkaképes felnőtt ment el, és a fiatalok 80 százaléka külföldön képzeli el a jövőjét, így további több 100 ezer ember külföldre távozásával számolhatunk.

Azt mondta:

„Egy csökkenő, elöregedő, teljesítményében egyre rosszabb teljesítményt nyújtó, kifejezetten rossz hangulatú, szomorú, beteg társadalomnak kellene egyre nagyobb teljesítményt nyújtani ahhoz, hogy az ország működését és legalább az eddigi életnívót fenn lehessen tartani. Ez fizikailag lehetetlen, gazdaságilag lehetetlen, morálisan lehetetlen. Ez pedig drasztikusan és egyértelműen azt jelenti, hogy előre, több generációra az országnak a jövőjét ez a rezsim fölélte. Ez az igazi probléma.”

loading...