Ez már több a soknál: a szerbeknek jóval olcsóbban adják Orbánék a gázt, mint a magyaroknak

Fotó: Ellenszel.hu

Sok magyar számára hatalmas arculcsapás volt, amikor az Orbán-kormány bejelentette a brutális rezsiáremelést arra hivatkozva, hogy nincs elég gáz, meg egyébként is: háború. Nem sokkal ezek után pedig kiderült, hogy eladunk Szerbiának 500 millió köbméter gázt, amiről belgrádi információk szerint az is kiderült, hogy sokkal olcsóbban adják, mint amennyit a magyar lakossággal fizettetnek.

Mind az energetika, mind a pénzügyi szakemberek arra figyelmeztettek már a választások előtt hosszú hónapokkal, hogy az energiaárak robbanása miatt fenntarthatatlan a rezsicsökkentés. Ám a kormányt ez hidegen hagyta, két kézzel szórta a pénzt, ahelyett, hogy szociális alapú rezsitámogatást vezettek volna be, és a felszabaduló összeget energiatakarékossági intézkedésre használták volna.

A háború kitörése után már az is látszódott, hogy nem csupán ár-, hanem ellátásbiztonsági kérdések is felmerülnek, ám Orbán Viktor és Szijjártó Péter rendületlenül bíznak az orosz barátaikban, és folyamatosan azt kommunikálták, hogy amíg van orosz gáz, addig van rezsicsökkentés

– emlékeztet cikkében az mfor.hu.

Az eddigi rezsicsökkentést átíró intézkedések bejelentése egy zavaros kettős kommunikáció közepette történt. A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, de erről például az Európai Uniót nem értesítette, miközben, ha tényleg nagy lenne a probléma, akkor az szolidáris alapon nyújtana segítséget. Nem véletlen, hogy a brüsszeli bürokraták miután informálisan értesültek a magyar kormány lépéséről, élénken érdeklődni kezdtek, hogy milyen súlyos nálunk a probléma.

Ha a kormány kommunikációja szerint Magyarország jelenleg csak orosz gázzal tud üzemelni, a gázcsapok elzárása egy atombombával lenne egyenértékű. Oroszország szemmel láthatólag használja a gázfegyvert az Európai Unióval szemben, és nehéz elképzelni, hogy ebben a helyzetben Magyarországot ellátják, miközben mindenki mást az energiahordozó megvonásával büntetnek. Ha tehát valamiért nem jön orosz gáz, akkor óriási bajok lehetnek már a tározók feltöltésével is.

Arról nem beszélve, hogy miközben a kormány kommunikációja szerint ellátási gondok fenyegetnek, még a szakembereket is derült égből villámcsapásként érte az a hétfői hír, amely szerint 500 millió köbméter gázt adunk el Szerbiának.

A kaotikus helyzet tisztázásához Holoda Attila energetikai szakértő segítségét kérte a portál, aki azt jelezte, hogy a rezsicsökkentés kivezetése szerinte egyértelműen költségvetési kérdés.

Hiába állít most mást a kormány, az már a választások előtt is egyértelmű, hogy a háborútól függetlenül a rendszer nem fenntartható, és az emelkedő árakat eddig is megfizettük, csak más formában.

Mint kifejtette, a hazai ellátásbiztonság három pilléren nyugszik, a magyarországi termelésen, a betárolt mennyiségen és a folyamatos importon. Ha ezek közül bármelyik sérül, akkor akár ellátásbiztonsági problémák is lehetnek.

A betárolás kapcsán Holoda Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi hetekben mind Szerbia, mind Ausztria irányából folyamatos a tranzit, így várhatóan folyamatosan telnek a gáztározók. A bizonytalan helyzet miatt nagyon nehéz most becslésekbe bocsátkozni, de a szakember szerint a betárolási időszak végére 5 milliárd köbméter feletti mennyiség lehet a tározókban. Ez elég lesz a télre, ha közben az import folyamatos. Egyelőre ezzel a Szerbia felől érkező Török Áramlaton Holoda Attila szerint nem volt gond, fennakadás a Németország felé tartó Északi Áramlat 1-vezetéken volt.

Ugyanakkor azt nehezen értelmezhetőnek nevezte, hogy

amikor a kormány kiviteli korlátozást rendel el és azért aggódik, hogy lesz-e elegendő gáz télre, akkor miért ad el a készletekből 500 millió köbmétert Szerbiának.

Ráadásul a belgrádi információk szerint nagyságrendileg 200 forintos köbméterenkénti árat fizettek érte, miközben Németh Szilárd rezsibiztos a kormányinfón a hazai lakosságot 900 forintos árral „fenyegette meg”.

Holoda szerint a tisztánlátást tovább bonyolítja az is, hogy Szerbia – ellentétben velünk – valóban a piaci ár alatt kapja az orosz gázt, így nehéz logikát találni abban, hogy az ottani fogyasztás ötödét miért Magyarországtól vásárolják meg.

loading...