Bevezetés a részvények világába

A tőzsde már nem csak a nagy befektetőknek és intézményeknek szól. Már a kis pénzösszegekkel rendelkező emberek is hozzáférhetnek.

A részvények világa bonyolult. Tele van különböző feltételekkel, kereskedési stratégiákkal és a folyamatosan változó piaccal és részvény árfolyamokkal. Az első lépés, amelyet az egyénnek meg kell tennie a befektetésben az az, hogy megértse a részvények alapjait és működését.

1. Alapfogalmak

A részvény olyan pénzügyi eszköz, amely egy vállalatban tulajdoni részesedést jelent. A cég lehet állami vagy magán. A részvény viszont a társaság része, és valakihez tartozik, aki befektetett a társaságba.

Kétféle részvény létezik: törzsrészvény és elsőbbségi részvény. A fő különbség köztük az, hogy az elsőbbségi részvények korlátozottabb jogokkal rendelkeznek, mint a törzsrészvények.

A tőzsde az a hely, ahol részvényekkel kereskednek. Ez a gazdaság fő része.

A részvények árfolyama a kereslet és kínálat, valamint a vállalat pénzügyi teljesítménye alapján ingadozik.

2. Részvényárfolyamok követése

A tőzsde gazdaságunk motorja. A részvények és egyéb értékpapírok árfolyama folyamatosan változik, a megalapozott döntések meghozatalához a befektetőknek ismerniük kell a legfrissebb árfolyamot.

Ezért van sok olyan weboldal, amely nyomon követi a részvény árfolyamokat. Némelyikük élő hírfolyamot nyújt a legfrissebb jegyzésekről, míg mások történeti adatokat szolgáltatnak a részvényekről.

Ez egy nagyszerű módja annak, hogy tájékozott maradjon, és kihasználja a felmerülő lehetőségeket.

3. Befektetés előtti lépések

A befektetés bonyolult folyamat, amely sok kutatást igényel. Annak érdekében, hogy ne kövess el hibákat és ne veszíts el pénzt, íme néhány tipp a befektetés előtt:

  1. Döntsd el, milyen típusú befektetést szeretnél. Ez segít megérteni a felmerülő kockázatokat.
  2. Ismerd meg a részvények piacát.
  3. Döntsd el, mennyi kockázatot vagy hajlandó vállalni.
  4. Tervezd meg, mennyit és mibe szeretnél befektetni.
  5. Keress fel egy pénzügyi tanácsadót.

4. Részvények vásárlása

A részvények vásárlása a tőzsdei befektetés általános módja. A részvényvásárlás az egyik legnépszerűbb módszer, mert viszonylag kockázatmentes és kis pénzösszeggel is megtehető. Ezen felül számítógépről, vagy akár telefonról is vásárolhatsz.

Részvényekhez juthatunk még brókereken keresztül. A brókerek részvényeket vásárolnak és adnak el az ügyfeleik nevében, díj befizetése ellenében.

Részvény vásárláskor a befektető a társaság rész tulajdonosává válik.

A részvények árfolyama fontos tényező a részvények vétele során (aktuális részvény árfolyamok).

5. Részvények eladása

Részvény értékesítésről akkor beszélünk, amikor egy befektető eladja részvényeit egy vállalatban. A befektető pénzt kap a részvényekért, és a részvények árfolyama csökken az eladott részvények számával.

A részvények értékesítése történhet tőzsdén vagy zártkörűen. Ha az eladás a tőzsdén keresztül történik, az befolyásolja a részvények árfolyamát, mivel több a vevő és az eladó. Ha ez zártkörűen történik, az nem befolyásolja a részvények árfolyamát, mivel csak néhány vevő és eladó van.

Mikor érdemes eladni a részvényeket?

A részvények eladásáról szóló döntés összetett. A döntés meghozatala előtt mérlegelni kell:

  • a kockázatot,
  • a pénzvisszafizetést,
  • az időkeretet
  • és más tényezőket.

+1 tipp: részvények utáni adózás

A részvények megadóztatása összetett kérdés. Fontos tudni, hogy a részvényeire milyen adózási módok vonatkozhatnak. Ezek pénznemtől függően változnak.

Az első adónem az áfa. Ez az adó minden részvény vételárára vonatkozik, amely magában foglalja a részvényért fizetett árat, valamint az esetleges közvetítési költségeket.

A második adónem a jövedelemadó. Ez akkor érvényes, ha nyereség termelődik a részvények eladásából.

A harmadik adónem a tőkenyereség-adó. Ez akkor érvényes, ha többért adja el részvényeit, mint amennyiért megvásárolta(ha az eladás előtt több, mint 1 évig birtokolja a részvényt)

Kezdj el befektetni, mindig kövesd az aktuális részvényárfolyamokat!

loading...