Lehet, hogy ez volt Orbán utolsó tusnádfürdői beszéde – Nagyon kiakadt rá a román kormánypárt főtitkára

Orbán ma megszólalt a tegnapi rendőrtámadás után
Kép forrása: AP

Felidegesítette Orbán Viktor szombati Tusnádfürdőn elmondott fajelméletes beszéde a román kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkárát.

Paul Stănescu hétfőn a News.ro hírportál szerint egy magyar eredetű mondást idézett:

addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Csakhogy a PSD főtitkára szerint a rendszeresen Tusnádfürdőre látogató magyarországi politikusok – akik egy másik állam területén vendégeskednek – politikai magatartása „híján volt a mondásból eredő bölcsességnek”.

„Nagyon egyértelmű leszek a magyar vezetők napokban tapasztalt nacionalista politikai kommunikációja kapcsán: Románia nem egy ugródeszka az Európa-ellenes és oroszbarát üzenetek számára, sem Orbán Viktor kormányfő, sem pedig a magyar kormány tagjai részéről. Ha ők kritizálni akarják az EU és a NATO közös akcióit, előrelátásokat vázolnának az Ukrajna által elszenvedett orosz agresszió kapcsán, akkor mindezt Magyarország területén tegyék meg, ahol megvan a szabadságuk, hogy azt mondjanak, amit akarnak. Más állam területén az efféle üzenetek nem oda illőek” – közölte Paul Stănescu.

A szociáldemokrata politikus a kronikaonline.ro. szemléje szerint hangsúlyozta: nincs arra szükség, hogy ezek az üzenetek „mérgező módon összevegyüljenek” a romániai közbeszédben az európai projekt melletti román kiállással.

„Teljesen felesleges azt mondani, hogy az EU elvesztette a háborút, felületes és hiteltelen, főleg ha egy, az Unióban politikailag elszigetelt állam bonyolult pozíciójából beszélsz. A magyar mondás bölcsessége hasznos lehet, de a politika kívánnivalót hagy maga után”

– idézte a News.ro a PSD egyik vezető politikusát.

loading...