Orbánnak nem indul jól a reggel: olyan levele érkezett Brüsszelből, amire nem számított

Komoly kormányátalakítás várható
Kép forrása: MTI

Az Európai Bizottság (EB) szerdai ülésén úgy döntött, hogy továbblép a jogállamisági eljárásban, és egy újabb levélben tájékoztatja a magyar kormányt az elvárásairól és a tervezett lépéseiről, írja a Népszava. Ez azt mutatja, hogy az uniós testület nem elégedett a jogállamisági aggályokra adott eddigi magyar válaszokkal.

„Az áprilisban elküldött írásbeli értesítésére érkezett magyar válasz nem ad kielégítő válaszokat az általa felvetett aggályokra”

– közölte a lap kérdésére az Európai Bizottság.

A Népszava információi szerint Johannes Hahn költségvetési biztos már szerdán elküldte a levelet Varga Judit igazságügyi miniszternek, akinek egy hónapja van a válaszadásra.

A levél tartalmáról még annyit árultak el, hogy abban konkrét pénzügyi lépéseket helyez kilátásba arra az esetre, ha nem születik megegyezés, de pontos összegeket nem közöltek.

„Megbíztuk Hahn biztost, hogy írjon a magyar hatóságoknak, és tájékoztassa őket azokról az intézkedésekről, amelyeket az Európai Bizottság szándékozik javasolni az EU Tanácsnak arra az esetre, ha a Magyarország által hozott korrekciós intézkedések nem megfelelőek.”

Az EB szerint a magyar kormány ugyan tett néhány korrekciós javaslatot, de ezt nem volt idejük áttanulmányozni, mert nem sokkal a szerdai ülés előtt érkezett be.

loading...