Lezárták a Margit hidat a fideszes katatörvény ellen tüntetők

Fotó: Ellenszel.hu

Megbénították a Margit híd forgalmát a fideszes katatörvény ellen tüntetők. A BKK szerint a 4-es és a 6-os villamos a Margit híd budai hídfője és az Oktogon között nem közlekedik, az M1-es és az M2-es metró igénybevételét ajánlják helyette. A 9-es autóbusz elterelve, az Árpád hídon közlekedik, nem érinti a Flórián tér és a Nyugati pályaudvar közötti megállókat. A 26-os a 91-es, a 191-es és a 291-es autóbusz a Nyugati pályaudvar és a Margit híd budai hídfője között nem jár.

A Kossuth térre bejelentett tüntetés délelőtt tíz óra körüli kezdődött.

Negyed 11 után akár ezer ember is lehetett már a Kossuth téren, a tüntetést rendőrök biztosították a tér szélén. A demonstrálók többsége fiatal; alapvetően egymással beszélgetnek arról, most hogyan tovább.

Néhány perccel 11 óra előtt a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc elkezdte skandálni, hogy zárják le a Margit hidat, majd a Momentum-frakció tagjai és a párt más politikusai azt kiabálták, hogy „Gyertek velünk!”. Ezután a tömeg egy része elindult a Kossuth térről a Margit híd irányába. A tömeg élén a momentumosok haladtak, de ott van a Párbeszéd-frakció másik tagja, Jámbor András, valamint a DK-s Arató Gergely is.

A Margit híd budai hídfőjénél, a Bem Mozinál sok ételfutárt várakozott a vonulókra, itt már a rendőri jelenlét is nagyobb.

A tüntetők 11 óra 5 perc körül elérték a Margit hidat, annak forgalmát azonnal lelassítva, megbénítva. Közben a tömegből azt hallani: „tanárit végeztem, aztán abból nem lehet megélni. Most meg katás vagyok, most már abból sem.” Közben az emberek felváltva skandálják: „ne bántsd a katát”, „aki dudál, velünk van”, de felcsendül már, szóvicc nélkül, hogy „ne írd alá, Kata!”.

A tüntetők a Budára haladó sávban sétálnak, abban az irányban már nincs autóforgalom (csak néhány bátor sofőr próbál áthaladni tyúklépésben), de a villamos is vesztegel. Szórakoztató jelenetsor, ahogy a hídon rekedt turistabusz utasainak magyarázzák a tüntetők, hogy mi történik; mindeközben a buszsőfor azt mondja, szurkol a demonstrálóknak.

Nem sokkal negyed 12 előtt a tömeg megállt a híd közepén, ekkorra mindkét irányban megbénítva a forgalmat. A budai hídfőnél ma rendőrök elkezdték megbírságolni a robogósokat a forgalom akadályozása miatt.

A hídfoglalás miatt a BKK közölte, hogy a 4-es és a 6-os villamos nem közlekedik a Margit híd, budai hídfő és az Oktogon megállók között.

loading...