Így marad ki Orbán a háborúból: magyar katonai küldöttség járt Ukrajnában

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara Facebook-profiljának beszámolója szerint magyar katonai küldöttség járt Ukrajnában. A csapatot Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka vezette. Ruszin-Szendi az ukrán hadsereg főparancsnokával, Valerij Zaluzsnyij tábornokkal találkozott. A küldöttséget elvitték a legnagyobb orosz pusztítás helyszíneire is.

A beszámoló szerint Ruszin-Szendi a látogatáson Valerij Zaluzsnyij tábornokkal, az ukrán hadsereg főparancsnokával is találkozott, aki „kedves barátja” érkezését „óriási támogatásként” értékelte az oroszok ellen vívott honvédő háborúban. Zaluzsnyij a bejegyzés szerint arról beszélt, hogy nagyra értékeli magyar kollégájával ápolt „professzionális és baráti” viszonyt, és elégedett a két állam közötti katonai együttműködéssel.

A látogatás során az ukrán fél tájékoztatta a magyarokat Ukrajna biztonsági helyzetéről, a harcok eddigi menetéről, és az oroszok által elkövetett háborús bűnökről. Beszéltek a háború lehetséges további forgatókönyveiről és az orosz-fehérorosz határ biztonsági helyzetéről is.

A magyar küldöttség járt Hosztomelben, Irpinyben, Borodjankában, Odesszában és Mikolajivban is. A delegáció Kijevben megtekintette az új „Ukrajna keresztre feszítése” című kiállítást az Ukrán Nemzeti Történeti Múzeumban, amelyet a hadszíntérekről összeszedett orosz hadi felszerelésekből állítottak össze.

loading...