Így is lehet: Belgiumban felkerekítik a fizetését 2500 euróra annak, aki kevesebbet keres

Kép forrása: AFP

2022 végétől minden flandriai (Flandria Belgium nagyobb részét, mintegy 60 százalékát teszi ki) munkavállalónak munkabónusz jár, ha bruttó 2500 eurónál kevesebbet keres. A pénzt igényelni sem kell, automatikusan utalják. A belga minimálbér jelenleg 1658 euró (678586 forint), az átlagkereset pedig 3695 euró (másfél millió forint).

adServer.bs.gifAz új flamand koalíciós kormány egyik vállalása volt, hogy a munkáért több pénzt kell fizetni. A döntés értelmében minden munkavállaló, akinek bruttó 2500 eurónál – ami kicsit több mint egymillió forintnak felel meg – kevesebbet keres, munkabónuszra jogosult

– számolt be a Het Nieuwsblad című holland nyelvű napilap alapján az EUrologus.

A flamand kormány munkaügyi és pénzügyminiszter közölte, hogy hétfőtől lehet a számlaszámokat regisztrálni, a kifizetések az év végétől indulnak. Ez összesen több mint 730 ezer alkalmazottat érint, akiknek nem kell külön igényt benyújtani, mert a Nemzeti Társadalombiztosítási Hivatal adatainak köszönhetően a flamand kormány tudja, hogy ki jogosult munkabónuszra.

A bónusz összege csökken, ha a bruttó fizetés magasabb. Konkrétan: aki bruttó 1800 eurónál kevesebbet keres, az maximum nettó 600 eurót kap, aki bruttó 2500 eurót, az további 20 eurót kap. 2500 euró fölött nem jár a munkabónusz. A kormány szerint így kell különbséget tenni aközött, hogy valaki dolgozik, vagy nem, illetve azt is várják, hogy ez az intézkedés növelni fogja a hatékonyságot.

loading...