A Kúria megvédte a sztrájkoló tanárokat a rájuk rontó Orbán-kormánytól

Kiakadtak az osztrákok, mert Orbánék bűnözőket engednek szabadon
Kép forrása: MTI

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Facebook-oldalán tudatta, hogy hétfői döntésében a Kúria a helyt adott a szakszervezet ügyvédje által benyújtott felülvizsgálati kérelemnek. Ezzel megállapította, hogy a januári figyelmeztető sztrájk nem sértette a sztrájktörvény még elégséges szolgáltatásra vonatkozó pontjait.

„A figyelmeztető sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás kérdésében a bíróság nemperes eljárásban a szakszervezeteknek adott igazat, a másodfok a még elégséges szolgáltatás kérdésében nem ítélkezett másképpen, viszont, mivel 2022. január 31-éig nem született meg a másodfokú végzés a figyelmeztető sztrájkot jogsértőnek ítélte meg. Ezt az ítéletet változtatta meg a Kúria, kimondva, hogy a figyelmeztető sztrájk a szakszervezetek által ajánlott még elégséges szolgáltatásokkal együtt – amely nem tartalmazta a sztrájk alatti tanítást – jogszerű volt”

– olvasható a közleményben.

Idén januárban kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a tanárok, amit a kormány jogtalannak tartott. Sőt, február 11-én elfogadott egy olyan sztrájkrendeletet, amiben a tanárok sztrájkját csupán úgy engedélyezik, ha az észrevétlen marad az intézmények működése szempontjából. A pedagógusok tiltakozás márciusban folytatódott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közös felhívására.

A szakszervezetek azt követelték, hogy a kormány a tízszázalékos pótlékemelésen kívül további béremelést is biztosítson, valamint csökkentse a munkaterhelést. Továbbá a tiltakozások innentől a februári sztrájkrendelet ellen is felléptek, mondván: a „sztrájk alapjog”.

loading...