Újabb majomhimlős fertőzötteket azonosítottak Magyarországon – Aki az alábbi tüneteket tapasztalja, mielőbb keresse orvosát!

Kép forrása: MTI

Lassan, de biztosan emelkedik a magyar majomhimlős fertőzöttek száma.

Újabb hét embernél igazolták a majomhimlőfertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) veszélyes kórokozókkal foglalkozó laboratóriumában. A fertőzöttek 29-41 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él.

A betegek enyhe tünetekkel otthon, elkülönítve gyógyulnak. Egyikük sem szorul kórházi kezelésre. A területileg illetékes járványügyi hatóság a járványügyi vizsgálatokat megkezdte, a kontaktkutatás jelenleg folyamatban van

– olvasható az NNK közleményében.

A majomhimlőfertőzés lappangási ideje általában 6-13 nap, de akár 5-21 nap is lehet. A betegség általános, nem specifikus tünetekkel, például lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal, a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg. Ezek a legtöbb esetben először az arcon, majd leggyakrabban a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki a fenti tüneteket észleli magán, mielőbb keresse fel az orvosát.

loading...