Orbánnak üzent a francia elnök: mindent megtesznek, hogy Magyarország ne blokkolhasson

Fotó: Ellenszel.hu

Nem mindennapi üzenetet kapott az Orbán-kormány. Mindent megtesznek az uniós vezetők azért, hogy Magyarország ne blokkolja a globális minimumadó bevezetését – erről beszélt az Európai Unió Tanácsa nevében Emmanuel Macron francia elnök.

Az Európai Tanács pénteki ülése után tartott sajtótájékoztatón a francia elnök azt mondta, továbbra is egyeztetni próbálnak a magyar kormánnyal a 15 százalékos adókulcs bevezetéséről.

„Arra bátorítjuk Magyarországot, hogy gondolja újra álláspontját a globális minimumadóval kapcsolatban”, az Európai Unió nem adja fel ezt a fontos munkát – jelentette ki Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős tagja Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az olasz biztos elmondta: a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelvnek közös célnak kell lennie az unióban, ez fontos mind a gazdaság és a társadalom szempontjából. Októberben ezzel még minden uniós tagállam egyetértett, egyhangúság alakult ki – szögezte le.

Mint mondta, az Európai Bizottság olyan irányelvjavaslatot próbált kidolgozni, amely minden tagország számára megfelelő, ugyanakkor egyetlen tagállam, Magyarország az utolsó percben nem volt hajlandó támogatni.

Molnár Csaba, a DK uniós parlamenti képviselője szerint a magyar kormány meg akarja akadályozni a leggazdagabb multinacionális cégek igazságos adóztatását, mert a magyar miniszterelnök a multikat védi a magyar kisemberekkel szemben. Orbán Viktor miniszterelnök „a leggazdagabbak helyett a kis- és középvállalkozók, valamint legszegényebbek vállára teszi a terheket, hiszen csak akkor harcolt a leggazdagabbak ellen, amikor még nem tartozott közéjük” – hangoztatta.

Molnár szerint a magyar miniszterelnök „azért vétózik, mert azzal zsarol, és abban bízik, hogy ha ezzel fenyeget, akkor a jogállamiság helyreállítása és az állami korrupció megszüntetése nélkül is hozzájuthat az uniós támogatásokhoz”.

Európát nem ejtheti túszul egy tolvaj, akkor sem, ha a névjegykártyájára miniszterelnök van írva

– zárta beszédét Molnár Csaba.


Az Ellenszel.hu többi cikkét itt olvashatod.

loading...