Putyin Litvániát fenyegeti – az USA beavatkozik, ha orosz agresszió éri a balti országot

Fotó: Ellenszel.hu

Betonkeménységű az elköteleződésünk az Észak-atlanti szerződés ötös cikkelye felé, amely szerint egy támadás a NATO bármely tagállama ellen az összes állam megtámadását jelenti

– jelentette ki egy sajtótájékoztatón Ned Price, az Egyesült Államok külügyi szóvivője, amikor újságírók az Oroszország elleni szankciókról kérdezték.

Litvánia szombat óta nem engedi át az országon a Kalinyingrádba tartó, az Európai Unió által szankcionált termékeket, ami az áruforgalom nagyjából 50 százalékát jelenti. Az orosz külügy erre reagálva hétfő délután felszólította Litvániát, hogy azonnali hatállyal törölje el a vasúti áruforgalomra vonatkozó tilalmat, ellenkező esetben Oroszország „fenntartja magának a jogot megtorló lépések megtételére”, hogy ezzel megvédje a nemzeti érdekeit.

Oroszország külügyminisztériuma a Guardian szerint kedden mindehhez hozzátette:

a megtorlás nem pusztán diplomáciai, hanem gyakorlati lesz.

Azt is közölték, a litván kereskedelmi korlátozást „nyíltan ellenséges” tevékenységként értékelik. Szerintük ezzel Litvánia megsérti a nemzetközi jog szerinti kötelezettségét, amelyet a 2002-es EU–Oroszország-megegyezés tartalmaz, és amely a Kalinyingrád és Oroszország közötti tranzit szabályait rögzíti.

Nyikolaj Patrusev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának titkára kedden Kalinyingrádban járt, ahol kijelentette, hogy „Oroszország nem fogja válasz nélkül hagyni az ilyen ellenséges akciót. A következmények súlyos negatív hatással lesznek Litvánia lakosságára”.

Price arra is emlékeztetett: elköteleződésük az Észak-atlanti szerződés felé nemcsak elméleti, de meg is erősítették a jelenlétüket, különösen a NATO keleti határain, ahol a legnagyobb az orosz fenyegetettség.

A kérdésre, hogy ezek szerint Amerika teljes mellszélességgel támogatja-e a litvánok által megerősített szankciókat, Price úgy felelt: „Litvánia a NATO szövetségének tagja, az ötös cikkely pedig a szövetség alapköve. (…) Litvánia rendíthetetlen partnere a szövetségnek.

loading...