Forrong a budapesti közélet: kiakadtak a fővárosiak a kormány államosító szándékán

fővárosiak tombolnak az új javaslat miatt
Kép forrása: Kovács Attila/MTI

A kormány ellentételezés nélkül államosítaná Budapest három, ma a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő terét, a Vörösmarty, a Podmaniczky és a Széchenyi teret. És mindezt azért, hogy utána átadja az V. kerületi fideszes önkormányzatnak. A fővárosiak ezért semmi pluszt nem kapnak.

A javaslat szerint a négy fővárosi közterület 2022. augusztus elsejével ingyenesen az állam tulajdonába kerül. Az ingatlanokat az állam 99 évre szóló ingyenes vagyonkezelésbe adja a (fideszes vezetésű) V. kerületi önkormányzatnak, azzal, hogy azok üzemeltetésérő, kezeléséről, közterület-használati, engedélyeztetési, valamint ellenőrzési rendszerének kialakításáról a kerület gondoskodik majd.

A fővárosiak kiakadtak

Több ezer komment érkezett a tervezett államosításra. Ezekből idézünk néhányat:

Korábban az Ellenszél is beszámolt róla, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője benyújtott egy javaslatot, amely két dolgot módosítana Magyarország Alaptörvényén:

  1. Az egyik, hogy összevonják az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, így azokat mostantól egy napon kell megtartani, és ez a következő választásra is igaz.
  2. A másik, hogy a megyéket átnevezik vármegyékre, így Magyarország megyéit mostantól vármegyéknek fogják hívni.

Továbbá

újjáélesztik a főispáni tisztséget, amely az újkori magyar közigazgatásban, 1870-től a törvényhatóság első tisztviselőjeként működött.

Ennek az elmeháborodott ötletnek a része, hogy a fővárosiak és minden magyar nagy kárára államosítják, magyarul ellopják a budapesti tereket.

A javaslat óta forrong az internet, annyi biztos, hogy ez a fideszes „ispánok” kivételével senkinek sem tetszik.

loading...