Módosítják az Alaptörvényt: vármegyékre nevezik át a megyéket

Fotó: Ellenszel.hu

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője benyújtott egy javaslatot, amely két dolgot módosítana Magyarország Alaptörvényén:

  1. Az egyik, hogy összevonják az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, így azokat mostantól egy napon kell megtartani, és ez a következő választásra is igaz.
  2. A másik, hogy a megyéket átnevezik vármegyékre, így Magyarország megyéit mostantól vármegyéknek fogják hívni.

Visszatérnek a főispánok is

Benyújtotta kedd este a kormány a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosító javaslatcsomagját, amely nemcsak arról rendelkezik, államosítanak több kiemelt budapesti közterületet, hanem egy, a 2023-as büdzséhez csak nagyon lazán kapcsolódó, szimbolikusnak szánt intézkedést is tartalmaz:

újjáélesztik a főispáni tisztséget, amely az újkori magyar közigazgatásban, 1870-től a törvényhatóság első tisztviselőjeként működött.

A benyújtott javaslat az érintett ágazati törvényekben a kormánymegbízott elnevezését – a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében – főispánra módosítja. Az indoklás szerint azért, mert „a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek”.

loading...