Orbán már imádkozik a brüsszeli pénzekért, de kezdenek kifogyni az időből – hatalmas veszteség érheti a magyarokat

Kép forrása: EPA

Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter Brüsszelben adott interjút az Euronewsnak, amiben többek között arról is beszélt, hogy milyen változtatásokat terveznek annak érdekében, hogy Magyarország meg tudjon egyezni az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról. Ha ez év végéig nem sikerül, a 15 milliárd eurós terv hetven százaléka veszhet el.

Egy évvel ezelőtt nyújtotta be terveit Magyarország az Európai Bizottságnak, amiben 15 milliárd eurót kér gazdaságélénkítésre. A terveket azonban nem hagyták jóvá, mert a Bizottságnak korrupciós aggályai vannak. Navracsics Tibor, az új területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter szerint az ő miniszteri kinevezése lökést adhat a terveknek és a tárgyalásoknak is.

,,A közbeszerzéseknél a korrupciós aggályok elosztásánál mind tudunk olyan lépéseket mondani amellyel egyetért a bizottság szakértői gárdája is. Politikai szinten is abban bízom hogy ez egyetértésre fog találni”

– mondta Navracsics Tibor.

A miniszter konkrét példákat is mondott, hogy milyen változtatásokat terveznek a megegyezés érdekében:

  • “Például vállaljuk azt hogy évről évre csökkentjük az egyszereplős közbeszerzési eljárások számát vagy arányát.
  • Beszélhetünk más technikai megoldásokról is: hogy az egyes eljárások esetében milyen jogorvoslati lehetőségeket nyitunk meg, ami ellenőrizhetőbbé teszi az eljárásokat, illetve azoknak a jogorvoslatát is”

– fejtette ki a miniszter, aki azt is mondta, ha rajtuk múlik, lesz megállapodás. Ha Magyarországnak év végéig nem sikerül megegyezni a bizottsággal, a pénz hetven százaléka el is veszhet.

loading...