Elkaszálta az Európai Bíróság: nem fizethetnek kevesebb családi pótlékot a magyaroknak az osztrákok

Kép forrása: Reuters

Az uniós joggal ellentétes az az osztrák szabályozás, amely a gyerekneveléshez kötött szociális ellátások mértékét az állampolgárságtól teszi függővé – állapította meg a luxemburgi testület.

Több mint három évvel ezelőtt vezette be az osztrák kormány azt a rendelkezést, amely szerint azok a munkavállalók, amelyeknek a gyermekei más államban élnek, az adott ország árszintjéhez igazított családi juttatásokban részesülhetnek. Ezen adókedvezmények közé tartozik az eltartott gyermek után járó adókedvezmény, a családi bónusz „plusz”, az egyedüli keresőknek járó adókedvezmény, a gyermeket egyedül nevelőknek járó adókedvezmény és a tartásdíj után járó adókedvezmény.

A rendelkezés január 1-jétől volt hatályos, az Európai Bizottság már január 24-én kötelezettségszegési eljárást indított, amely végül az Európai Bíróságon most zárult le, írja a hvg.hu.

Az ügy nagyon sok magyar munkavállalót érintett hátrányosan az alacsonyabb magyar árszint miatt. Az Ausztriában dolgozó, Magyarországról ingázó munkavállalók száma meghaladja a százezret, közülük sokan nevelnek gyereket. Korábbi számítások szerint 40 ezer magyar gyerekről lehet szó.

A bíróság ítéletében rámutatott arra, hogy az uniós jog tiltja a migráns munkavállalók állampolgárságán alapuló bármely hátrányos megkülönböztetést a szociális biztonság területén. Márpedig a vitatott kiigazítási mechanizmus, amennyiben azt csak abban az esetben alkalmazzák, ha a gyermek lakóhelye Ausztria területén kívül esik, lényegében a migráns munkavállalókat érinti, mivel gyermekeik esetében gyakrabban előfordulhat, hogy más tagállamban rendelkeznek lakóhellyel.

Következésképpen ez a kiigazítási mechanizmus állampolgárságon alapuló közvetett hátrányos megkülönböztetésnek minősül, amely semmiképpen nem igazolt. Ráadásul emiatt megállapították, hogy Ausztria a munkavállalók Unión belüli szabad mozgásáról szóló rendeletet is megsértette.

Az Európai Bíróság ítélete nem jelenti automatikusan azt, hogy a családi juttatások összege automatikusan emelkedik, ahhoz – eleget téve a mostani ítéletnek – az osztrák kormánynak meg kell változtatni a vonatkozó rendelkezést.

loading...