Több ezer megosztásnál jár az édesapa bejegyzése, aki beszállt egy három éves gyermek újraélesztésébe: mélységesen tanulságos!

három éves gyermek újraélesztése
A képünk illusztráció - forrás: freepik.com

Szavak sincsenek arra a történetre, amit egy édesapa osztott meg, amint a fiával az autópályán közlekedve észrevették, hogy egy három éves gyermek feszik az út mellett, akit újra akar éleszteni az anyukája. Megrázó, de tanulságos történet következik.

„Tehetetlenség

M3 autópálya Pest felé. Ma délelőtt 11 óra körül a fiammal beszélgetve, nyugalomban. Kényelmes tempó a középső sávban. Már majdnem a Szerencs utca, amikor a külső sávban egy álló autó melletti ütemes mozgást látok.. Mi? Miiiiiii???????

Egy kisgyerek fekszik a kocsi mellett az aszfalton és egy nő nyomkodja ütemesen a mellkasát. Senki nem áll még ott. SENKI!!!!

Ahogy tudunk kihúzunk a külső sávba, megállás, rohanás vissza hozzájuk. Egy 3 éves forma kisgyerek élettelen teste a földön, egy kétségbeesett sokkos anyuka mentős távirányítással próbálja újraéleszteni, a nagymama kezében pedig a kihangosított telefon. Tétovaság, kétségbeesés, reménytelenség, sokk van bennük.

Azonnal beszállok a mentésbe, Beni pedig telefonon hívja és irányítja a mentőket a pontos helyszínre. Pumpálás, levegő…. A gyerekben pedig továbbra sincs élet… Küzdelem egy pici életért, küzdelem az idővel, a könyörtelenül repülő másodpercekkel. Hosszú percek telnek el, mire újabb emberek csatlakoznak a mentéshez (két férfi) és együtt próbáljuk a csodát. Nekünk ’kell’ most csodát csinálnunk, mert az imára nincs már idő… Talán semmire sincs…

Cammognak a percek és ki tudja mennyi idő telhetett el azóta, mióta a nagymama észrevette, hogy az autóban nem lélegzik az unokája? Ki tudja mennyi ideje küzdenek, majd küzdünk ezért a kicsi életért ott az M3 autópálya külső sávjában a mellettük el- és továbbhaladó emberek kíváncsi tekintetének fókuszában? Ki tudja, hogy nem vagyunk-e túl már azon a bizonyos kritikus időn? Semmit nem tudunk, csak hogy egy beteg kisgyerek épp az Angyalokkal társalog a két világ határán…

Óráknak tűnő percek után érkezik szirénázva a gyerekmentő és átvéve tőlünk folytatják az újraélesztést immár a mentőautóban, szakszerűen, a mentéshez szükséges minden eszközzel. Mi pedig tétován és tehetetlenül állunk a villogó sárga autó mellett…

És hogy mindezt miért írtam most le?

1. Végtelen szomorúság van bennem azt a közönyt látva, hogy többszáz ember (köztük szülők, édesapák és édesanyák) tétlenül nézik végig, hogy egy édesanya kétségbeesetten, sokkos állapotban küzd a kisgyereke életéért az aszfalton, egy autópálya külső sávjában.
Ezt a közönyösséget nem lehet az elsősegélynyújtási ismeretek esetleges hiányával magyarázni. Ezt nem lehet a „sietek”-kel magyarázni. Ezt nem lehet SEMMIVEL sem magyarázni!!!!!

2. Végtelenül büszke vagyok rád Benedek Nervetti, hogy azonnal fölismerted a helyzetet és rohanva a helyszínre, tudásod legjavát nyújtva segítettél az életmentésben. Azt hiszem minden apa olyan gyermekekről álmodik, mint amilyenek Vilivel ti vagytok..

3. Ki kellett ezt írni magamból. A fájdalmat. A tehetetlenséget. A dühöt. A félelmet. A szomorúságot. És ezek egyvelegét…

Kérek mindenkit, aki ezt a pár szedett-vedett sort olvassa, hogy a következő napokban vegyen a kezébe egy elsősegélynyújtásról szóló könyvet és olvassa át! Soha nem tudhatjuk, mi történik a következő pillanatban. Kinek lesz szüksége – akár a szeretteink között – hirtelen segítségre… Akkor nincs idő egy-egy fejezetet átolvasni, akkor azonnal vizsga van. Vagy pedig a fej elfordítása, odébbállás… aztán pedig otthon a tükör..

Zárszó:

A végén szokott jönni a happy end. Ez viszont sajnos nem az a történet.
Még kb. 10 percig álltunk a mentőautó mellett, ahol talán az isteni akarattal is dacolva küzdöttek mindenre elszánt szorgos kezek. Aztán mivel hozzátenni már nem tudtunk az eseményekhez, a kíváncsi tömeghez tartozni pedig nem akartunk – eljöttünk a helyszínről.

Egy három éves gyermek (akinek nevét, nemét sem tudom) pedig egy életre szóló leckét adott nekem a felelősségről, a tehetetlenségről és a szeretetről.

Tette ezt akár innen a földről, akár már egy felhőn csücsülve az angyalok országából…”

A három éves gyermek remélhetőleg azóta jól van. Mindenkit arra buzdítunk, hogy ossza meg ezt a cikket, hogy minél többen döntsenek úgy, hogy felfrissítik az elsősegély-nyújtással kapcsolatos ismereteiket!


További írásokért kattints ide!

loading...