Hatalmas csatát veszített Orbán: drasztikus lépésre készül az EU

Hatalmas csatát veszített Orbán Viktor
Kép forrása: MTI-fotó - PS

Bár a Barátság kőolajvezetéken keresztül Oroszország továbbra is szállíthat olajat Európába, az Európai Bizottság (EB) nem akarja, hogy ez állandósuljon, ezért új intézkedéseket fontolgat – írja a Spiegel. Hatalmas csatát veszített Orbán, Varga Judit már dühöng.

A vezető német lap szerint az EB további intézkedéseket fontolgat annak érdekében, hogy hosszú távon megakadályozza az orosz olaj Magyarországra történő szállítását. Ennek oka az a felmentés, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a legutóbbi EU-csúcson kapott a Moszkva ellen tervezett embargó alól. Eszerint Magyarország továbbra is vásárolhat orosz olajat az Barátság-kőolajvezetéken keresztül.

AZ EU A SPIEGEL ÉRTESÜLÉSEI SZERINT MOST AZONBAN IMPORTVÁM BEVEZETÉSÉT FONTOLGATJA.

Ez lehetővé tenné, hogy a megfelelő időben olyan drágává tegyék az orosz olajat, hogy azt már ne érje meg Európába exportálni.

További előny, hogy az Európai Miniszterek Tanácsa minősített többséggel dönthet a tarifáról, Orbán Viktor tehát nem tudná megvétózni. Az uniós diplomaták feltételezik, hogy az Unió így olyan eszközhöz juthat, amellyel hosszú távon teljesen megakadályozhatja az Európába irányuló orosz olajszállításokat.

Varga Judit a Facebookon dühöng, mert hatalmas csatát veszített Orbán. Az igazságügyi miniszter arról ír, hogy ezt nem fogják hagyni. Még most szólunk, hogy ezt nem fogják tudni megvétózni, hiszen csak minősített többségre van szükség az importvám kivetéséhez. Orbán ezt a csatát már el is veszítette!

loading...