Most érkezett: Nem jön EU-s pénz, ezért devizában adósítaná el Magyarországot az Orbán-kormány

Fotó: Ellenszel.hu

Nem jön EU-s pénz, ezért devizában adósítaná el Magyarországot az Orbán-kormány.

Ismét devizában adósodna el Magyarország

– írja az Államadósság Kezelő Központ közleményére hivatkozva a Portfolio.hu. Az ÁKK módosította 2022. évi finanszírozási tervét, így válik lehetővé további 2,5 milliárd eurós extra devizakötvény-kibocsátás.

A korrigált tervnek megfelelően 2022-ben a teljes bruttó devizakeret 5,1 milliárd euró. Az ÁKK azt állítja, hogy ezzel együtt a devizaadósság aránya a teljes adósságon belül kijelölt 10-25% közötti referenciatartományon belül maradhat.

Mivel a kormány tartani akarja a 4,9%-os eredményszemléletű hiánycélt, ezért első pillantásra meglepő lehet, hogy az adósságkezelő jelentősen megemelte devizakibocsátási tervét, írja a gazdasági portál, majd hozzáteszi:

a magyarázat az lehet, hogy kormány vélhetően azzal számol, a betervezett uniós források egy része nem folyik be az idén.

A választások után utalt már erre Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján, amikor azt mondta, hogy „ha nem kapunk pénzt Brüsszelből, akkor Magyarország a pénzpiacokról is tudja magát finanszírozni”.

Az emberek előbb-utóbb rájönnek, hogy átverték őket. Ha minden rendben, akkor miért veri devizaadósságokba Magyarországot az Orbán-kormány?

loading...