Megjelent a rezsicsökkentést módosító rendelet

Kép forrása: MTI
Szombaton kihelyezett kormányülést tartottak Sopronban, és az azon megszületett döntések meg is jelentek az esti Magyar Közlönyben. A kihirdetett kormányhatározat legutolsó pontjában jelent meg egy első ránézésre komoly horderejű döntés. A visszaélések érdekében módosítja a rezsicsökkentést az Orbán-kormány – szúrta ki a Portfolio.Az egyik kormánydöntés azt mutatta be, hogy a különadókon túl a kormány mire készül még a költségvetés kiadási oldalán a deficit csökkentése érdekében. A határozat címe konkrétan ez:

A Kormány 1281/2022. (VI. 4.) Korm. határozata a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedésekről.

Ennek a határozatnak a harmadik pontja a legérdekesebb és legnagyobb újdonság. Ez ugyanis úgy szól, hogy a kormány

felhívja a technológiai és ipari minisztert, hogy a pénzügyminiszter bevonásával tegyen javaslatot a visszaélések elkerülése érdekében a rezsicsökkentési szabályok olyan módosítására, amely alapján a villamos energia és a földgáz egyetemes szolgáltatásra kizárólag a lakossági fogyasztó jogosult„.

A feladatra Varga Mihály pénzügyminisztert és Palkovics László technológiai és ipari minisztert jelölte ki a kormányfő. Nekik, illetve minisztériumaiknak kell megalkotniuk az új rezsicsökkentési szabályokat július elsejéig.

A most megjelent határozatnak három lényeges eleme van:

  • 1) kizárólag lakossági fogyasztók maradjanak a rezsicsökkentés rendszerében,
  • 2) cél a visszaélés kiszűrése,
  • és 3) a július elsejei határidő.

Az első pont miatt alapesetben nem valószínűsíthető, hogy a lakossági fogyasztók esetében differenciálásba kezdene a kormány, bár az sem kizárt, hogy – ahogy egyes energiapiaci szakértők korábban már valószínűsítették – a lakossági „nagyfogyasztókat” akarja valahogy kiszűrni az állam és valamilyen fajta visszaélésekre hivatkozva nyúl bele a rendszerbe. Egy ilyen döntéssel (a jogosultak körének szűkítésével) egyébként a kormány a rezsicsökkentés költségvetési terheit is csökkenthetné, amire nagy szüksége van a mostani költségvetési kiigazítások közepette.

A július elsejei határidőből kiindulva arra is gondolhatunk, hogy a kormány a rezsicsökkentés rendszerében lévő nem lakossági szereplők esetében készül lépni.

loading...