Orbán kitaszított lett, egyedül maradt: Lengyelország kaphat pénzt a helyreállítási alapból

Kép forrása: MTI

Az Európai Bizottság (EB) szerdán délután úgy döntött, hogy azt ajánlja a tagállamoknak, hagyják jóvá Lengyelország nemzeti helyreállítási tervét, amelynek keretében 23,9 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd euró kedvezményes hitelt biztosítanak nekik, írja az EUrologus.

A hírt Brüsszelben jelentették be az Európai Bizottság kollégiumi ülése után. Az eljárás hosszú ideje húzódott, mert a lengyel igazságszolgáltatási reform egyes elemei ellentétesek voltak az uniós joggal. A közelmúltban több döntés is született a helyzet orvoslására, ennek köszönhető a mostani támogatás. Ugyanakkor a Bizottság feltételeket is szabott, mert az igazságszolgáltatásban szükséges valamennyi lépés és intézkedés még nem történt meg. Ezért kikötötték, hogy mielőtt Lengyelország benyújtja első kifizetési kérelmét, ezeknek a feltételeknek még eleget kell tenni.

Az Európai Tanács négy héten belül hozza meg a jóváhagyásról szóló formai döntést, míg Ursula von der Leyen csütörtökön Varsóba utazik a hivatalos bejelentés miatt. Sokak szerint a döntésnek az adott lendületet, hogy Lengyelország fontos szerepet tölt be az Oroszországgal kapcsolatos uniós politikában.

Ezzel Magyarország egyedül maradt: a magyar helyreállítási tervet egy éve bizonytalanság övezi, az Európai Bizottság a korrupciós kockázatok miatt nem adta meg a hozzájárulását eddig. (Hollandia a hosszúra nyúlt kormányalakítás miatt csak nemrég adták be a tervet)

loading...