Az MSZP alelnöke Brüsszelt szidja és az oroszokat mentegeti egy véleménycikkében

Egészen meredek állításokat fogalmaz meg Hegyi Gyula, az MSZP alelnöke egy Index-nek írt véleménycikkében. Az USA korábbi külügyminiszterének, a 99 éves Henry Kissingernek néhány mondatát kiragadva mentegeti az orosz vezetést a szocialista politikus.

Hegyi Gyula az alábbi idézettel akarja alátámasztani az igazát:

„Oroszország négyszáz éve Európa nélkülözhetetlen része, és a kontinens számára kritikus időkben kiegyensúlyozó hatalomként lépett fel. Ha a Nyugat tovább vívja a háborúját Oroszországgal, akkor az Oroszországgal folytatott tárgyalások elmaradása és Moszkva ellenségként kezelése katasztrofális következményekkel járhat Európa stabilitására nézve. Nem szabad hagyni, hogy a pillanat hangulata („the mood of the moment”) elfelejtesse a nyugati vezetőkkel a hosszú távú következményeket.”

Ha az MSZP alelnöke a „kiegyensúlyozó hatalmat” úgy érti, hogy az orosz agresszor ország véres háborút kezdett egy független országgal szemben, akkor persze igaza van. Máskülönben viszont ez nem több, mint Putyin mosdatása.

Hegyi Gyula a saját szavaival is megfogalmazza, mennyire rosszul döntenek az európai vezetők, amikor Oroszországgal szemben határozottan lépnek fel.

Ma már a békére való felszólítás is tiltott beszéd lett Brüsszelben, és olyasfajta túlteljesítési láz ragadta el az uniós vezetőket, amely egyre nehezebbé teszi a reális döntésekhez való visszatérést. Pedig igen, Kissingernek igaza van, Oroszország négyszáz éve Európa nélkülözhetetlen része, az marad továbbra is, és a pillanat hevületében súlyos felelőtlenség olyan döntéséket hozni, amelyek hosszú évtizedekre instabillá teszik a kontinens biztonságát.”

Az MSZP alelnöke úgy gondolja, hogy egyoldalú elvakultság lenne, ha csak Ukrajna és a Nyugat szempontjait vennénk figyelembe (függetlenül attól, hogy Putyin egyoldalúan rohanta le Ukrajnát.)

„A magyar társadalom európai összehasonlításban kiemelkedően békepárti. Ukrajna, a Nyugat és Oroszország szempontjait egyaránt megérteni látszik, egyoldalú elvakultság nélkül.”

Egészen megdöbbentő, hogy még a Fidesz is kimondatta Novák Katalinnal, hogy nincs más álláspont, az agresszor Oroszország, nem „egyoldalú elvakultság” ezt kimondani.

Reméljük, az MSZP elnöksége mielőbb elhatárolódik Hegyi Gyula mondataitól! A tömeggyilkosságot nem lehet relativizálni, akárkire is hivatkozik a szocialisták alelnöke, amikor ezt teszi!

loading...