Jóváhagyta a bolgár kormány: 2024-től bevezetné az eurót Bulgária

Bulgária 2024. január 1-jétől bevezetné az eurót, a kormány pénteken hagyta jóvá az erről szóló tervet.

Az Európai Központi Bank 2020 júliusában vette fel Bulgária és Horvátország devizáját az „euróövezet előszobájának” tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba. A horvát és a bolgár devizának legalább két évet kell nagyobb árfolyam-ingadozás nélkül, „problémamentesen” eltöltenie az ERM-2-ben, mielőtt a két ország megkezdheti az előkészületeket az euró bevezetésére, ami legalább még egy évet vesz igénybe. Horvátország teljesítette az előírásokat, és 2023-tól bevezetheti az eurót, Bulgária a jelen állás szerint 2024 elején.

Az euró magyarországi bevezetése az ország 2004-es európai uniós csatlakozása óta napirenden van, ám 2010 óta a kormány nem igazán törekedett erre. Matolcsy György jegybankelnök többször is kijelentette már, hogy szerinte az egész EU rosszabbul járt az euróval, és Magyarország felzárkózásának útját is bezárná, ha bevezetnénk.

Annak ellenére, hogy a magyar kormánynál az euró bevezetése nem prioritás,

a magyar társadalom kétharmada mégis támogatná azt.

A kérdésben még a Fidesz–KDNP szavazóinak is csaknem 60 százaléka egyetért, az ellenzékieknek pedig háromnegyede tartaná helyesnek, ha belépnénk az eurózónába, de a pártnélküliek körében is úgy vélekedik a szűk többség, hogy ez lenne a helyes lépés.

loading...