EU-s biztos: Nincs pozitív fejlemény, továbbra sem jár uniós pénz az Orbán-kormány miatt Magyarországnak

Kemény üzenetet kapott Magyarország az EU-tól

Semmilyen pozitív elmozdulást nem lát az Európai Bizottság a jogállamiság és a demokrácia helyzetével kapcsolatban Magyarországon – jelentette ki Didier Reynders európai igazságügyi biztos. Erről hétfő délutáni sajtótájékoztatóján beszélt, miután meghallgatták Varga Judit igazságügyi minisztert az Európai Tanács Általános Ügyek Bizottságában, írja a Telex.

Reynders szerint ráadásul nemcsak a 2018-as Sargentini-jelentés által kifogásolt pontokban nem történt előrehaladás, de újabb ügyek kerültek a kormány céltáblájára. Példaként említette a gyermekvédelminek nevezett melegellenes törvény hatását a magyar LMBT-közösségre.

„Utoljára decemberben írt részletesen jelentést a magyarországi helyzetről a Bizottság, azóta pedig lezajlott egy választás. Azt tapasztaltuk, hogy ez rendben folyt, több lehetőséget is felkínáltak a választóknak – viszont a médiahelyzet és a kampánytámogatások tekintetében nem voltak egyenlőek a feltételek”

– mondta Reynders.

A biztos kiemelte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával szembeni kifogásukat is, a magyar médiaszabályozó testületben ugyanis kizárólag a Fidesz által delegált tagok ülnek. A mostani négy tagot 2019-ben választották meg, kilenc évre. Reynders aggasztónak tartja azt is, hogy az Orbán-kormány valódi társadalmi egyeztetés nélkül írja át az alkotmányt, és hoz törvényeket.

„Őszinte és nyílt, de nem túl egyszerű egyeztetéseken vagyunk túl. Nem tudok beszámolni pozitív fejleményekről, de továbbra is készek vagyunk tárgyalni a magyar kormánnyal”

– emelte ki Reynders a találkozó után. Az igazságügyi biztos hozzátette: a hetes cikkelyes eljárás az Európai Unió szerződéseiben lefektetett alapértékeket védi meg, és nem egyenlő a jogállamisági mechanizmus keretében indult eljárással, amit a költségvetés védelme miatt indítottak el Magyarországgal szemben.

„Továbbra is figyeljük a jogállamisági helyzet alakulását Magyarországon. Köszönjük, hogy a francia elnökség napirenden tartotta ezt a témát, és a következő cseh elnökség idején is folytatni fogjuk ezt”

– mondta a tájékoztató végén Reynders, hozzátéve: bár közel sem ugyanazt az álláspontot képviselik a tárgyalóasztalnál, uniós elnökségről uniós elnökségre egyre mélyebb ez a párbeszéd a magyar kormánnyal. A tájékoztatón szintén jelen lévő cseh EU-ügyi miniszter, Mikuláš Bek is hangsúlyozta: jóval konstruktívabb volt a légkör a hétfői megbeszélésen, mint a korábbiakon.

loading...