Tippek a megfelelő gyerekbútorok megtalálásához

A világ legambiciózusabb tervei, nélkülözhetetlen találmányai és építészeti remekei egy-egy ponton egy bizonyos asztalon bontakoztak ki, ahol a nagy elmék munkába álltak.

Nincs ez másként a Peekabooshop.hu gyerekszékeivel és asztalaival sem, amelyek teret adnak a piciknek, hogy megalkossák a művészi remekműveiket, legó szerkezeteket építsenek, és közösen megtörjék a kenyeret uzsonnázás közben. 

Kornak és méretnek megfelelő bútor

Függetlenül attól, hogy kültéri használatra vagy a játszószobába keresünk széket és asztalt, először mérlegeljük a gyermekeink méretét és életkorát. Kétéves korig általában alacsonyabb, 38-40 cm magas asztalra van szükségük, hogy kényelmesen el tudják sajátítani a mellette történő biztonságos ülést. Azoknak a gyerkőcöknek viszont, akik már ezt megtették, ideális lehet egy 50-60 cm-es verzió is. 

Ahogy pedig a gyerekek felnőnek, érdemes már egy magasabb asztalt választani. De egyes gyermekbútorok állítható funkciókkal is rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy az asztal “együtt nőjön” a gyerekekkel. 

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy gyermekeinknek milyen méretre van szüksége, érdemes megmérni a magasságukat a padlótól egészen a derekukig. De alternatív megoldásként az is megfelel, ha a lábuk hosszát mérjük meg. Ekkor biztosak lehetünk benne, hogy választott asztal és szék megfelelő magasságú lesz.

Biztonság 

A gyermekasztal és a hozzá tartozó székek igazán aranyosak lehetnek, de ha a székek olyan nehezek, hogy a picik meg sem tudják őket mozdítani, akkor nem lesznek túl hasznosak. A gyermekbútoroknak tehát könnyűnek kell lenniük, hogy a gyerkőcök biztonságosan tudjanak fel- és leszállni a székről. 

Győződjünk meg azért arról is, hogy a székek elég erősek-e, és nem dőlnek fel könnyen, miközben a gyermek ül, vagy megragadja a szék háttámláját. A kis padok vagy zsámolyok még inkább ideálisabbak lehetnek ilyen esetben. A négylábú, téglalap alakú verziók ezekből meglehetősen erősek, és lehetővé teszik a kicsik számára, hogy bármilyen irányból fel- és leszállhassanak.

Egy másik fontos dolog, hogy a fából készült bútorzatot le kell csiszolni, hogy elkerüljük a szilánkosodást, a műanyag asztalok és székek éleinek pedig nem szabad élesnek lenni, ezért le kell kerekíteni őket.

Sokoldalúság

A “kisbabánk” pár pillantás alatt kinő a szórakoztató bútoraiból. Ha a költségvetésünk nem engedi meg a néhány évenkénti cserét, ragaszkodjunk a hagyományos darabokhoz. Ezután persze hozzáadhatunk játékosabb modelleket is.

Izgalmas téma

Lehet, hogy mi a minimalista bútorok iránt érdeklődünk, de a gyermekünket valószínűleg a színek és a fantázia elemei vonzzák. Ezért a legjobb megoldás, ha olyan bútorokat választunk, amely illeszkedik a gyermek kedvenc színéhez vagy rajzfilmfigurájához. 

Végső gondolatok

A gyerekbútorok izgalmas módját jelentik annak, hogy feldobjuk a gyerekszobát. Bár a téma és stílus kulcsfontosságú szempontok, nem szabad figyelmen kívül hagynunk a funkcionalitást, a biztonságot, a tartósságot és a költségeket sem.

loading...