Mit takar a higiénikus állattartás? – Előtérben az UV-C technológia!

A különféle mezőgazdasági és állattartó telepek természetes velejárója a baktériumok magasabb jelenléte. Emiatt is lényeges, hogy szemmel láthatóan tiszta legyen valamennyi felület és hogy a nehezebben hozzáférhető helyeket is alaposan és rendszeresen tisztítsuk.

A fertőtlenítés célja általában az, hogy ne maradjon olyan kórokozó a területen, amely veszélyt jelenthet az állatokra vagy az emberekre.

A következő pár sorban most az UV-C lámpás technológiát vesszük górcső alá, hogy Ön is minél több lehetőség közül válogathatsson!

Mit jelent a higiénia egy állattartó telepen?

Igazság szerint ebben az esetben nem arra kell gondolnia, hogy minden csillog a tisztaságtól, sokkal inkább arra, hogy megszabadulhat a szükségtelen és kockázatos veszélyektől. A Hollandimpex professzionális megoldásainak hála Ön is könnyen szintet léphet a takarítás területén. 

A tisztítás számos folyamatra kiterjed. Ide tartozik például az egy-egy járvány alatt elpusztult állatok tetemének szállítását, tárolását biztosító eszközök, valamint az azokkal érintkezésbe került alkalmazottak, ruhák fertőtlenítése. 

Érdemes továbbá a telepen a trágyacsatornák, a közlekedési utak, a helyiségek, az itató- és az etetőrendszer állandó baktériummentesítésével egyaránt foglalkozni. 

Ugyancsak külön gondot kell fordítani az épületek szellőzőnyílásainak, ventilátorainak tisztítására.

Az UV-C lámpák hatékonyságáról

Az UV-C vagy ahogy sokan nevezik, a germicidlámpák a csírátlanítási tevékenységek legfőbb eszközei lehetnek. Lássuk, hogyan működnek!

A lámpák 253,7 nm-es sugárzással dolgoznak, amely már elég intenzív ahhoz, hogy megsemmisítse a légtérben szálló és a felületeken található kórokozókat. A módszer során nem kell vegyszerekkel érintkeznie, nem tudja túladagolni és a környezetet sem károsítja vele. 

A sterilizáláshoz a falra szerelhető, ugyanakkor állvánnyal is mozgatható lámpatestek használata ajánlott. Ez azonban csak akkor opció, ha sem állat, sem ember nem tartózkodik az érintett helyiségben. 

Milyen veszélyforrások iktathatók ki a germicidlámpákkal?

A haszonállatok tartása nem kevés egészségügyi problémát vethet fel, mivel a PRRS és más vírusok ellen egyaránt védekezni kell. De nemcsak a nagy testű állatok esetében fontos a csírátlanítás, ott vannak például a kutya- és macskatenyésztő telepek is. 

A betegségek, az alomcsere után nem árt az UV-C lámpákat használni, valamint ha havi rendszerességgel alkalmazzuk azokat, megakadályozható a vírus továbbterjedése. A szakértők úgy tartják, hogy még a kutyakozmetikai helyiségek légterének és felületeinek folyamatos fertőtlenítése sem maradhat el.

Az állatok mindig magukban hordozzák a veszélyes és kevésbé veszélyes baktériumokat, de szerencsére az UV-C technológia kihasználásával hatékonyan védekezhet ellenük. 

loading...