Az autóvezetéssel szembeni félelem igenis leküzdhető!

Csak semmi pánik az autóvezetés hallatán, ugyanis ebben a bejegyzésben eloszlatjuk a nemkívánatos félelmeket! Két dolgot érdemes ugyanis észben tartani, ha a vezetés és a félelmek témaköre felmerül.

Egyrészt a legtöbb autósban akad némi félelemérzet, tehát senki nincs egyedül ezekkel a gondolatokkal. Másrészt ez a fajta kellemetlenség sikeresen leküzdhető. A továbbiakban azt is elmondjuk, hogy miként.

Ismerősek az alábbi tünetek már a vezetés puszta gondolatától?

Mire utalhat az izzadó tenyér, a hirtelen jött zavarodottság érzése? Vagy szélsőséges esetekben minek tudható be a szörnyű légszomj, a nem várt szédülés, valamint az elmaradhatatlan szapora szívverés és légzés?

Tipikusan olyan tünetekről van szó, amelyek a LikeDrive autósiskolához való jelentkezés során, majd a gyakorlati órákon rögvest terítékre kerülnek. Erőteljes félelmekről van ugyanis szó, amelyek sokakat keríthetnek hatalmukba az autózás puszta gondolatától.

Bármennyire is szörnyű ez a fajta érzés, egy dolgot nem szabad elfelejteni: igenis leküzdhető az ellenérzések mindegyike! Térjünk is rá arra, hogy mi mindent javasolt tenni ennek érdekében.

Hol érdemes kezdeni az autóvezetéssel szembeni félelmek leküzdését?

A titok nyitja első körben az, hogy pontosítani tudjuk a félelem tárgyát. Talán némileg banálisnak hat maga a kijelentés, ugyanakkor minél inkább sikerül megnevezni a félelmek okát, annál kedvezőbb esélye lehet magunk mögött hagyni őket.

Ennek szellemében a következőt érdemes tenni. Egy-egy nyugodtabb pillanatban célszerű hangosan kimondani vagy papírra vetni, hogy pontosan miféle érzések merülnek fel az autóvezetés gondolatától.

A többi autós, a sebesség, egy véletlen baleset gondolata, vagy az autó irányítása okozza a félelemérzetet? Minél inkább kristálytisztán sikerül maga az azonosítás, annál inkább megtalálhatjuk az első lépést a leküzdéshez.

Ami hatékonyan működhet

Mondhatni önmagában fél siker, ha megvan a félelemérzet alapvető okozója. Persze innen is van tovább, és nagyon is célszerű lépéseket tenni a félelmek elporlasztásának irányába. Például olyan módon, hogy egy türelmes, nyugodt és tapasztalt oktató mellett legyenek meg az első megtett kilométerek.

Az ő tanácsai és tippjei eleve sokat jelenthetnek, hogy minél hamarabb meglegyen az a bizonyos természetes önbizalom. Hasonlóan sokat számíthat maga az autóválasztás kérdése is.

Például egy kompakt, könnyen irányítható és mozgékony autóval nagyságrendekkel egyszerűbb leküzdeni a félelmeket, mint egy robosztus, nehezen kormányozható modellel. Nem beszélve az automataváltó hozzáadott értékéről, ami elképesztően nagyot lendíthet magán a folyamaton, hihetetlen módon leegyszerűsítve a vezetés minden egyes pillanatát.

loading...