Súlyos veszteség érte az Orbán-kormányt

Kép forrása: MTI

A pénzügyminisztérium tisztségviselőin kívül a Miniszterelnökség egyik vezető beosztású munkatársa is gyanúsítottja a két minisztériumot érintő hivatali vesztegetési ügynek – adta hírül hétfő reggel a 24.hu. A portál azt írja, hogy a Miniszterelnökség egyik főosztályvezetőjét le is tartóztatták a hatóságok. Az ügyészség szerint a főosztályvezető kenőpénzért vállalta, hogy az elutasított EU-s pályázatok felülvizsgálata a támogatást kérők számára kedvezően alakuljon.

A Magyar Közlönyben korábban jelentek meg hivatalos információk a tisztviselőről: aszerint az illetőt 2016 elején helyezték a Miniszterelnökség Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárságának állományába, ahol az RRF Terv Végrehajtásáért és Fejlesztéspolitikai Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságára került, Leveleki Zsolt helyettes államtitkár beosztottjaként.

Vagyis: az Európai Unió helyreállítási alapján dolgozott, aminek forrásait a magyarországi korrupció miatt nem utalja ki Brüsszel. A korrupció gyanúja miatt tehát most egy olyan kormánytisztviselő került rács mögé, aki épp a korrupció miatt visszatartott forrásokkal kapcsolatban dolgozott.

A kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy a tárca egyik munkatársa is érintett a büntetőügyben, azonban Gulyás nem főosztályvezetőről, hanem osztályvezetőről, illetve kisebb csalásokról beszélt.

A 24.hu azonban az ügyészségi indítványok alapján azt írja, hogy olykor több száz millió forintos, bizonyos esetekben pedig az egymilliárd forintot is megközelítő vissza nem térítendő támogatásokra benyújtott pályázatokat „olajoztak meg” a gyanúsítottak. Az ügyészség szerint a legtöbbször a pályázati összeg egy százaléka volt a tarifa, de előfordult olyan is, hogy jóval több.

Az ügyészség szerint a Pénzügyminisztérium munkatársai kenőpénzekért segítettek a pályázóknak abban, hogy pályázati kérelmük sikeres legyen, azonban ha ez nem sikerült, akkor jött képbe a Miniszterelnökségen dolgozó főosztályvezető. Ő csúszópénzért cserébe azon elutasított pályázatok érdekében járt el, amikkel kapcsolatban felülvizsgálati kérelmet adtak be a Miniszterelnökséghez a pályázók. Az ügyészség szerint a főosztályvezető intézte el, hogy a kifogásnak mindenképpen helyt adjanak, és ezáltal a támogatási kérelem visszakerüljön a rendszerbe újbóli elbírálásra.

Az ügyészség a 24.hu cikke szerint a főosztályvezető egyszer még azt is elintézte, hogy az egyik pályázó cég az általa elnyer több mint félmilliárd forintos támogatási összeget egyben le tudja hívni előlegként, hiába utasították el korábban kérelmét.

Ha elítélik, a főosztályvezető háromrendbeli vezető beosztású hivatali személy által, az előnyért hivatali kötelezettségét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt akár 15 évet is kaphat.

loading...