Az amerikaiak háború árán is megvédik Svédországot és Finnországot, ha beadják csatlakozási kérelmüket a NATO-hoz

Újabb háború készül?
Kép forrása: AP

„Biztosak vagyunk abban, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy bármelyik országnak a NATO-tagság iránti kérelem benyújtása és a szövetséghez való hivatalos csatlakozás közötti időszakkal kapcsolatos aggályait eloszlassuk” – mondta Jen Psaki fehér házi szóvivő egy sajtótájékoztatón, írja a Telex a Guardian cikke alapján.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is jelezte egy svéd tévéadónak, hogy ha Svédország beadja a kérelmét, a NATO növelni fogja a jelenlétét az ország körül és a Balti-tengeren:

„Attól a potenciális pillanattól kezdve, hogy Svédország jelentkezik, és a NATO azt mondja, hogy szeretné, ha Svédország csatlakozna, a NATO nagyon erős kötelezettséget vállal arra, hogy garantálni tudja Svédország biztonságát.”

Mindennek azért van jelentősége, mert az Ukrajna elleni orosz agresszió hatására az eddig katonailag független Svédország és Finnország is jelezte, hogy fontolgatja a NATO-csatlakozást. A két országban a közhangulat is megfordult, és az eddigi elutasítás helyett a többség támogatná a csatlakozást. Oroszország azonban ennek belengetése után rögtön jelezte nemtetszését. A döntés mindkét országban heteken belül, még májusban várható.

loading...