Csányi Sándor szerint „szegény az az ország, amelyiknek még egy erős ellenzéke sincs”

Kép forrása: MTI

A Forbes részleteket közölt nagyinterjújából Csányi Sándorral, amiben az OTP elnök-vezérigazgatója elárulta, rendszeresen szoktak beszélni a kormányfővel, ha akarja, őszintén, fontolgatás nélkül elmondhatja véleményét Orbán Viktornak.

És ő elég okos ember ahhoz, hogy végiggondolja azokat a dolgokat, amik, nem csak tőlem, eljutnak hozzá. Ilyen értelemben van befolyásom. De úgy nincs, hogy azt mondhatnám, Viktor, légy szíves, akkor ez így legyen. Ilyen szerintem Magyarországon senkinek sincs.

Szerinte az elmúlt harminc év összes kormánya tehet arról, hogy  Magyarország nem tart előrébb. Elhibázottnak tartja az Antall-kormány idején a privatizációt, az uniós források felhasználását, visszatérő hibának nevezi a felelőtlen költségvetési gazdálkodást,

ami az elmúlt időszakokban néhányszor jellemezte az országot, és szintén hosszú távú károkat okozott.

A mostani helyzetről úgy véli, helyre kellene hozni az Európai Unióval a kapcsolatot, az országnak nagy szüksége van a jelenleg elakadni látszó forrásokra. Szerinte az nem baj, hogy még nincs eurónk, de előbb-utóbb kell, hogy legyen.

A kormánynak azt javasolná, hogy egyezzen ki az Unióval, mert ez jelentősen csökkentené a költségvetési konszolidáció pénzügyi terheit, terítse szét jobban a terheket, csökkentse a költségvetési kiadásokat, azon belül az állami beruházásokat.

Csányi Sándor szerint nagy kérdés, hogy a rezsi-, kamat-, élelmiszerár-plafont miként lehet kivezetni. Ezek ugyanis, ha tartósan fennmaradnak, elhibázottak. Szociális kérdéseket nem közvetlen gazdasági beavatkozásokkal, hanem szociális politikával kell kezelni.

Az ilyen beavatkozások általában úgy alakulnak, mint a hógolyó a hegyoldalon. Elindul kicsiben, aztán lavina lesz belőle. Ezeknek az intézkedéseknek is nagy a társadalmi költsége, és azt a nap végén mindig az adófizetők állják.

Csányi Sándor szerint a parlamenti választás arról szólt, hogy két alakulat közül az emberek melyiket tartották jobbnak. És bár neki is van kifogása az elmúlt időszak kormányzásával szemben, de jobban aggódna, ha ebben a helyzetben a mai ellenzék kormányozna.

Szerinte egy erős, szociáldemokrata típusú ellenzék kellene. Amikor ugyanis a szélsőjobbtól a liberálisokig mindent tartalmaz egy formáció, attól nem lehet hatékony gazdaságpolitikát várni.

Szegény az az ország, amelyiknek még egy erős ellenzéke sincs

– fogalmazott az OTP-vezér.

loading...