Az USA olyat húzott az Orbán-rendszer miatt, amire 1989 óta nem volt példa

Joe Biden megtette a nagy bejelentést: ennek örülni fog a szabad világ
Kép forrása: AFP

Bukta Béla, Varga Mihály pénzügyminiszter egykori tanácsadója teljes körű menedékjogot kapott az Amerikai Egyesült Államokban – tudta meg a hvg.hu. Az egykori tanácsadó ellen hamis tanúzás miatt Magyarországon korábban elfogatóparancsot adtak ki. Bukta szerint az, hogy menedékjogot kapott, „súlyos üzenet” az USA részéről Magyarországnak.

“Teljes körű menedékjogot kaptam az Egyesült Államokban a magyar igazságszolgáltatási rendszer jogtalan üldöztetései miatt. Az ügyeket évekig vizsgálták az amerikai hatóságok, több minisztérium bevonásával. Ez most zárult le véglegesen”

– nyilatkozta a hvg.hu-nak Bukta Béla.

A lapnak azt mondta, szerinte ez “súlyos üzenet az Egyesült Államok részéről a magyar jogállamiság ügyében, és 1989 óta egyedülálló”. Állítása szerint 1989 óta ez az első eset, hogy az Egyesült Államok menedékjogot ad a magyar bíróságok, hatóságok jogtalan üldöztetése miatt.

“Magyarország ma már nem egy jogállam, hanem egy olyan ország, ami tisztességtelen, koholt, hazug eljárásokat folytat, és koholt vádak alapján bebörtönzi az embereket. Koholt nyugati kémkedési ügyek miatt engem és több más embert sok éve üldöznek Magyarországon a hatóságok. Ezek az ügyek úgy valósultak meg, hogy eredeti kémkedési ügyet több ügyre választották szét, más ügyszámokon, más megnevezésekkel, és azokat a mai napig folytatják”

– magyarázta a férfi.

A 2006–2007-ben Varga Mihály politikai és gazdasági tanácsadójaként dolgozó Bukta még 2019-ben hagyta el Magyarországot, és az Egyesült Államokban kért politikai menedékjogot. Bukta azután ment külföldre, hogy a bíróság felmentette egy olyan kémügyben, amelynek középpontjában egy “Birodalom” nevű titokzatos társaság állt. A rendőrség egyebek mellett azzal gyanúsította meg a “Birodalmat”, hogy 2008-ban Maxin Norbert megbízásából Bukta az amerikai nagykövetség egyik fedésben dolgozó hírszerző tisztjének bizalmas minősítésű honvédségi dokumentumot adott át, konkrétan a honvédség tízéves védelmi tervét. De a kémügyben olyan vádak is szerepeltek, miszerint Bukta 2010 nyarán a MÁV, a Malév, a BKV adósságállományát tárta fel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációvezetőjének, Irina Ivascsenkónak.

“Minket végülis a kémügy miatt jogtalanul börtönbe zártak rendkívül rossz körülmények között. Nekem megtiltották, hogy a gyerekeimmel kapcsolatot tartsak, nem láthattam őket, és ha levelet írtak karácsonyra, akkor azt húsvétkor kaptam meg.

Maxin Norbertet pedig éheztették a börtönben, amiről később kiállítottak egy határozatot, hogy nem kapta meg a törvényben előírt élelemminimumot sem. Mindkettőnkre nyomást gyakoroltak, és mindkettőnknek azt mondták, hogy a másik már bevallotta a kémkedést. Mindezen nyugati kémügyek nyomozása közben több más jogi ügyet is indítottak, azért, hogy a nyugati kémkedési ügyekhez adatokat tudjanak szerezni” – mesélt a hvg.hu-nak Bukta azokról az időkről, amikor még a kémkedési ügy miatt ő és Maxin előzetes letartóztatásban ült.

A vád, miszerint a “Birodalom” tagjai, köztük Bukta az Egyesült Államoknak, az IMF-nek és a Svájci Alapnak kémkedtek, a bíróságon már nem állt meg, a vádlottakat jogerősen felmentették. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a „Birodalom” valójában egy baráti társaság, nem pedig egy kémszervezet, a vád tárgyává tett magatartás pedig nem alkalmas kémkedésre.

Miután a kémügyben a bíróság Buktáékat felmentette, a hamis tanúzás miatt indult büntetőeljárás elől a férfi 2019-ben az Egyesült Államokba ment, és politikai menedékjogot kért. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte az ellene folyó eljárásban nem tud tisztességesen védekezni. Miután ugyanis a kémügyben zajló nyílt eljárás során megtudta, hogy titkos megfigyelés zajlott ellenük, a kémperben viszont kiderült, hogy ártatlanok, ő és Maxin is be akartak tekinteni a titkos rendőrségi aktákba. Ezt azonban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) megtagadta, ezért Buktáék közigazgatási bírósághoz fordultak. Sikerrel, mivel a bíróság jogerősen kötelezte az NNI-t, hogy folytasson le új eljárást, de ennek a rendőrség nem tett eleget. Bukta ekkor döntött úgy, hogy Amerikába megy.

Bukta a hvg.hu-nak azt állítja, hogy ezeknek büntetőeljárásoknak a nevét később megváltoztatták, és a kémperben érintett személyek ellen fordították őket. “Tehát számos más eljárást is folytattak, melyekkel a nyugati kémkedési ügyekhez gyűjtöttek bizonyítékokat, majd felhasználták ezen ügyeket ellenünk más eljárási megnevezések alatt. Ezekben az ügyekben – akárhogyan is nevezték őket éppen – valójában adatokat gyűjtöttek a budapesti amerikai nagykövetség Pentagon-ODC tisztjeiről, az FBI attaséjáról, a budapesti svájci nagykövetség munkatársairól, és az IMF tisztviselőiről. Utána azt állították, hogy ezek az amerikai és svájci követségi és IMF tisztviselők kémek, akik kémszervezetként kémkednek Magyarország ellen. Sok évig tartó bírósági tárgyalások során azt állították, hogy a kémszervezet vezetője munkatársam Maxin Norbert, én pedig a nyugati követségekkel és az IMF-fel tartottam kapcsolatot az ő utasítására. A kémper lezárulta után pedig az adatgyűjtő ügyeket fordították ellenünk, és azokban emeltek vádat különböző képtelen és tisztességtelen állításokat megfogalmazva a vádban” – magyarázta Bukta, aki szerint miután 2019-ben az Egyesült Államokba ment, az amerikai hatóságok igencsak részletesen, évekig vizsgálták az ügyüket. Ennek végére került pont, amikor április 5-én (két nappal a parlamenti választás után) Bukta teljes körű menedékjogot kapott Amerikában.

“Az amerikai hatóságok előtt vallomást tettem minderről, átadtam a magyar jogi eljárások minden iratát. Az amerikai hatóságok ezen ügyeket alapos vizsgálatoknak vetették alá, és megállapították, hogy az ezen ügyekben folyó magyar bírósági eljárásoktól a félelmem megalapozott, ezért adtak számomra menedékjogot” 

– mondta Bukta Béla.

loading...