Elveszik a Balatont: magán-luxusüdülővé alakítják a hajdani pártüdülőt, a Club Aligát

A szakember a szezon hátralévő részével kapcsolatban sem optimista. Elmondta, hogy jelenleg nagyon csendes a helyzet: az utazók inkább hétvégén érkeznek, hétköznap pedig még kevesebben fordulnak meg a Balatonnál.
Kép forrása: MTI

A Somogy Megyei Kormányhivatal megadta a környezetvédelmi engedélyt a Pro-Mot Hungária Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. balatonaligai nagyberuházásához, az Aligaliget projekthez, mely magán-luxusüdülővé alakítja a hajdani pártüdülőt, a Club Aligát.

Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesült elnökhelyettese úgy reagált a hírre a Népszava szerint, hogy:

Kész, vége, kasza, teljes megsemmisülés. Elveszik a tópartot a balatonaligaiaktól, ugyanúgy, mint a Rákosi-rendszerben tették, csak most visszafordíthatatlanul, hiszen nem az állam teszi, hanem magántulajdonba kerül.

A helyiek és a Balaton-partot és a tavat féltő civil szervezetek eddig abban bíztak, hogy a kormányhivatal által tavaly ősszel elrendelt környezetvédelmi hatásvizsgálat meggátolhatja a gigaberuházást, amelyet az állam kiemelt gazdasági fontosságú projektté nyilvánított, felülírva minden helyi korlátozó rendeletet.

A civilek a projekt veszélyeit bemutató tanulmányokkal próbálták bebizonyítani, hogy milyen visszafordíthatatlan károkat okozhat a beruházás, de az Alkotmánybíróság elutasította a beadványokat, az egyesület pedig a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordult, mivel az AB azzal utasította el beadványukat, hogy a természetes környezethez való jog nem alapjog.

A helyiek attól tartanak, hogy a fejlesztéssel az addigi közutak is magánkézbe kerülnek, korlátozzák a használatukat, s így nem tudnak lejutni a 32 éve visszakapott partjukra.

loading...