Szijjártó bejelentette: Magyarország Oroszország-ellenes szankciókat fog vétózni

Keményen beszólt Szijjártónak a szlovák külügyminiszter
Kép forrása: MTI

Az Európai Bizottság az összes fosszilis energiahordozó importjának megszüntetését tervezi Oroszországból – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter az EU külügyminiszteri tanácsának luxembourgi ülése előtt.

Szijjártó Péter azonban jelezte:

nem szavaznak meg semmi ilyesmit. „Magyarország az energiaellátását a jövőben is biztosítani fogja, így nem szavaz meg olyan javaslatot, mely akár a kőolaj-, akár a földgázszállításokra vonatkozó szankciókat tartalmazna.

A lépést azzal indokolta, hogy „Magyarország nem engedi meg senkinek sem, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg”, az ország energiaellátásának biztonsága szempontjából „semmilyen kompromisszumra nem vagyunk hajlandóak.”

A Bloomberg szerint az EU országai amúgy is megosztottak a teljes embargóval kapcsolatban, Magyarország pedig információik szerint ahhoz ragaszkodik, hogy bármi ilyen jellegű döntés az EU vezetőinek csúcstalálkozóján szülessen meg.

Most úgy tűnt, itt az áttörés: a német külügyminiszter immár az összes fosszilis energiahordozó embargóját reális opciónak nevezte. Ír kollégája, Simon Coveney is megerősítette, hogy a Bizottság kidolgozza az Oroszország elleni olajembargó részleteit, amely egy esetleges újabb szankciócsomag része lehet. Reméli, hogy a 27 uniós tagállam mielőbb meg tud erről állapodni.

(Euronews)

loading...