Akkora öngólt még senki nem lőtt, mint most Putyin: „nagyon valószínű”, hogy Finnország belép a NATO-ba

Fordulat előtt állunk: jönnie kell a magyar eurónak
Fotó: Ellenszel.hu

A finn Európa-ügyi miniszter közölte: Nagyon valószínű, hogy Finnország benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz az Ukrajna elleni orosz támadás miatt. Az oroszok állítása szerint azért indítottak támadást Ukrajna ellen, hogy ne bővüljön a NATO, hát most elérték, hogy bővüljön. A NATO pár napja közölte: tárt karokkal várják a finneket és a svédeket.

„Mindennek nagy a valószínűsége, de a döntést még nem hozták meg”

– nyilatkozta a tárcavezető a Sky News brit hírtelevíziónak. Elmondása szerint a finnek, úgy tűnik, elhatározták magukat, s már most jelentős többség támogatja a NATO-tagságot.

A hvg.hu arról ír, hogy helyi sajtójelentések szerint Finnországban a NATO-tagság támogatottsága évtizedekig 20-25 százalék körül stagnált, most azonban már a 70 százalékhoz közelít. A parlamentben is világos többség kezd körvonalazódni a kérdésben.

Sanna Marin finn kormányfő szerdán azt közölte, hogy Helsinki csatlakozási szándékáról néhány héten belül dönthetnek egy parlamenti vitát követően.

Oroszország már korábban figyelmeztette Finnországot és Svédországot, hogy esetleges NATO-csatlakozásuk nemzetbiztonsági következményekkel járna nemcsak rájuk, de az egész európai térségre vonatkozóan.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács titkárának helyettese csütörtökön arról beszélt, hogy Finnország és Svédország NATO-csatlakozása esetén Oroszország kénytelen lenne megerősíteni katonai, különösen nukleáris képességeit a Balti-tenger és Skandinávia térségében.

loading...