Öntözéstechnikai fejtörők – Elvesztem a szórófejek között!

Mindenki szereti az öntözőrendszereket. Gyorsan, víz- és költséghatékonyan végzik a munkájukat, na meg persze helyettünk dolgoznak. Ez azonban csak akkor igaz, ha a megfelelő alkatrészeket szerezzük be még a kiépítés előtt. A tervezés egyik legkritikusabb pontja az optimális szórófej kiválasztása. 

Ennek sokféle típusa van, és elsőre talán bonyolultnak tűnik a döntés, de szeretnék neked segíteni cikkemmel! Tarts velem!

Hogyan épül ki egy öntözőrendszer?

Egy profi automata öntözőrendszer megtervezése igényel némi precizitást. Nem kell műszaki zseninek lenned, de muszáj néhány szempontot figyelembe venned annak érdekében, hogy a későbbiekben minden alkotóelem illeszkedjen egymáshoz.

Az egyik ilyen fontos szempont a költséghatékonyság, vagyis a rendszer akkor működik megfelelően, ha elegendő mennyiségű szórófej és szivattyú áll a rendelkezésünkre. Amikor öntözni akarsz egy területet, a leglényegesebb szabály az, hogy a lehető legnagyobb mértékben használd ki a szórási távolságot. Mit jelent ez? Azt, hogy minél nagyobb sugarú öntözőfejeket kell beszerezned. 

Hány szórófejjel dolgozzon a rendszer?

Természetesen az is igaz, hogy nem szabad silány minőségű termékeket vásárolni. Az AutomataÖntözőrendszer.com professzionális szórófej kínálatában szerencsére könnyen találhatsz minőségi darabokat. 

Továbbá fontos kérdés a mennyiség. Ha túl kevés szórófej kerül ki a terepre, akkor az alulöntözöttséget eredményez, viszont ha túl sokat helyezünk el, az már túláztatja a földet. Ez utóbbi a palántáknak sem tesz jót, ráadásul plusz költségeket is okozhat. 

A terület jellegzetességei

A kiválasztást szintén meghatározhatja még a terület jellege is. Nem mindegy, hogy dombos vagy sík terepen szeretnénk öntözni. Ezeket a szempontokat szintén figyelembe kell venni.

A lejtős vidékeken például az alacsonyabb intenzitású termékeket ajánlott telepíteni. Ha ezt az elvet követed, akkor sokkal kisebb lesz az erózió, illetve a vízelfolyásból származó locsolási veszteség mértéke. 

Az alacsonyabb növényzet öntözése sem lehet probléma, viszont a bokrokkal övezett udvaron, kertben történő telepítéshez érdemes szakember segítségét kérni.

Szórófej típusok napjainkban

Az egyik szórófej változat, amellyel meg kell ismerkedni, az a spray szórófej. A szabad füves területeken bevethető darab hatósugara 2-5 méter közé tehető. 5-10 perc üzemidő alatt elég nagy vízhozamot érhet el a rendszer. 

Aztán ott van a rotoros szórófej is, amely már 5-6 métertől akár 25-28 méterig is képes locsolni. A víz óriási sebességgel és nagy sugárban tör a felszínre, s a szórófej egyenletesen, a vízfüggöny forgatásával öntözi meg a területet.

Amennyiben már csak néhány minőségi szórófej hiányzik az alkatrészek közül, akkor remélem, hogy ez a kis ismertetőm segített neked abban, hogy megtaláld a számodra megfelelő termékeket!

loading...