Von der Leyen Ukrajnában jelentette be, hogy az ország nagyon hamar az EU tagja lehet

Kép forrása: Reuters

Pénteken Ukrajnába utazott Ursula von der Leyen, aki Bucsa meglátogatása után Zelenszkij elnökkel is találkozott Kijevben. Von der Leyen átadott egy kérdőívet az ukrán elnöknek, mint a sajtó előtt elhangzott, a papíros továbbvezeti Ukrajnát annak érdekében, hogy elérjék az EU-tagjelölti státuszt, írja a BBC.

Von der Leyen azt is elmondta, hogy „segíteni fogják Ukrajnát annak érdekében, hogy a folyamat befejezése heteket vegyen igénybe, ne éveket”, mivel a háború miatt szükség van a felgyorsított intézkedésekre.

„Oroszországot gazdasági és technológiai hanyatlás várja, miközben Ukrajna az európai jövő felé menetel”

– fogalmazott.

Zelenszkij biztosította az újságírókat és az Európai Bizottság elnökét, hogy egy héten belül elkészül a borítékban megkapott kérdésekkel. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője eközben arról beszélt, hogy az EU 7 millió eurót különített el Ukrajna támogatására a háborús bűncselekményre vonatkozó bizonyítékok összegyűjtésében és a Nemzetközi Büntetőbíróság elé vitelében. Hozzátette, az EU-küldöttek hamarosan visszatérnek Kijevbe, és úgy gondolja, a nagykövetségek követni fogják példájukat.

loading...