Ursula von der Leyen figyelmeztette Orbánt: ha rubellel fizet a gázért, akkor megsérti a szankciókat

Az Orbán-kormány megsemmisítené a szakszervezeteket a DK szerint.
Fotó: Ellenszel.hu

Ha Magyarország rubellel fizetne az orosz földgázért, azzal megsértené az EU Oroszországgal szemben hozott szankcióit – közölte a CNN szerint Európai Bizottság elnöke.

A Telex azt írja, hogy Ursula von der Leyen nyilatkozata azzal az orosz igénnyel kapcsolatos, amely szerint a jövőben Oroszország rubelben kérné az exportált földgáz ellenértékét. Vlagyimir Putyin ezt azokkal az országokkal szemben léptetné életbe, amelyek „barátságtalannak” minősülnek. Magyarország automatikusan ebbe a csoportba került az EU tagjaként, miután a szankciókat megszavazta.

A héten Szijjártó Péter közölte:

a rubelelszámolással kapcsolatos orosz igény a Gazprom és az MVM leányvállalatai között kötött szerződést érinti, a felek tárgyalnak, a részletek a megállapodás megkötése után lesznek ismertek.

A külügyminiszter tehát nem utasította el a lehetőségét annak, hogy orosz kérésre Magyarország a jövőben rubelben fizetne a földgázért, amely után legközelebb május végén kell átutalnia a következő összeget. Szijjártó szerint az EU-nak nincsen köze a két fél által kötött szerződéshez, és a magyar kormány azt sem támogatja, hogy az EU állásfoglalást fogalmazzon meg a a földgázimporttal kapcsolatban.

loading...